Fostul lider PDL Elena Udrea a contestat, anul trecut, la Tribunalul București, constatările unui raport al Agenției Naționale de Administratre Fiscală (ANAF) care i-a descoperit în conturi mai mulți bani decât a putut justifica. Inspectorii Agenției au impozitat suma pentru care Udrea nu a putut prezenta acte justificative și, în paralel, au depus o plângere penală sub acuzația de evaziune fiscală. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au închis, însă, dosarul, decizia fiind menținută de instanță în martie 2021, scrie G4Media.ro.

În decembrie 2021, Elena Udrea a dat în judecată Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice – Direcția Persoane Fizice cu Risc Fiscal din cadrul ANAF, solicitând magistraților de la Tribunalul București să constate nelegalitatea unui raport din iunie 2018 întocmit de o echipă de inspectori din această instituție.

În raport, inspectorii au susținut că au descoperit în conturile Eleneu Udrea sume de bani a căror proveniență Elena Udrea nu a putut-o justifica. Atât Tribunalul București, cât și ANAF au refuzat să ofere detalii despre contestația luiUdrea, respectiv despre conținutul deciziei de impunere, sub pretextul secretului fiscal pentru persoane fizice și a dreptului la viață privată, femeia nefiind, în prezent, persoană publică.

Pe data de 14 ianuarie 2022, Tribunalul a anulat cererea Elenei Udrea, invocând vicii de formă în cuprinsul acțiunii. În cazul în care viciile de procedură vor fi corectate în perioada următoare, dosarul va fi reluat.

După terminarea investigației și întocmirea un raport în care s-a emis și o decizie de impunere, Fiscul a depus, în 2018, și o plângere penală pe numele lui Udrea sub acuzația de evaziune fiscală. Conform portalului instanțelor, în acest dosar, Curtea de Apel a admis, în decembrie 2019, o cerere a procurorilor de redeschidere a urmăririi penale. În iulie 2020, însă, anchetatorii au clasat dosarul. ANAF a contestat decizia la instanță, care a respins plângerea Fiscului în martie 2021. Decizia a fost definitivă.

Contactată de G4Media.ro, Elena Udrea a declarat că a depus acțiunea din decembrie 2021 ca urmare a clasării pe latură penală a cazului: ”Ca urmare a raportului de impunere al ANAF s-a făcut un dosar penal, conform legii, unde s-a decis că nu are dreptate ANAF. Ca urmare, eu am cerut prin avocați să mi se restituie suma de 60.000 de lei (…) de către ANAF, sumă pe care ANAF apucase să o poprească”.

Pe de altă parte, din comunicatele ANAF și consultarea jurisprudenței instanțelor în cazurile persoanelor fizice verificate de această Direcție, reiese că inspectorii depun plângere penală doar într-o mică parte din investigațiile pe care le au pe rol. Casarea de la Parchet nu anulează plata impozitelor. Pentru aceasta, persoanele investigate trebuie să obțină, în contencios administrativ, o decizie definitivă de anulare a concluziilor raportului în baza căruia s-a stabilit decizia de impunere.

Înființată în urmă cu șapte ani, Direcția Persoane Fizice cu Risc Fiscal identifică și apoi verifică toate veniturile și cheltuielile înregistrate de o persoană fizică într-o perioadă determinată de timp. În cazul în care în conturi se găsesc sume mai mari decât cele pentru care există surse legitime, persoana respectivă este invitată să prezinte documente/explicații, iar dacă nu reușește acest lucru sau inspectorii consideră că argumentele nu sunt valide, Fiscul emite o decizie de impunere pentru diferența ce nu poate fi justificată.

Fost parlamentar, ministru și lider de partid, o apropiată a fostului președinte Traian Băsescu, Elena Udrea (48 de ani) s-a retras din politică în urmă cu câțiva ani pe fondul mai multor dosare penale în care a fost cercetată și, apoi, trimisă în judecată.

În aceste anchete, ea a fost acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene (Dosarul Gala Bute, a primit 6 ani cu executare, se judecă o contestație în anulare a inculpaților), trafic de influență și spălare a banilor (Dosarul Hidroelectrica-Buzăianu – se află pe rolul primei instanțe sesizate), instigare luare de mita, spalare de bani, (Dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, a primit 8 ani de închisoare cu executare în primă instanță).

Anchetatorii au susținut că Udrea a primit mită, direct sau indirect, 300.000 de lei695.367,06 lei900.000 de euro3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro.

În prezent, pe contul său de Facebook, Udrea promovează intens un proiect imobiliar din Cluj-Napoca în care este implicat soțul său, Adrian Alexandrov. Proiectul presupune, într-o primă etapă, construirea a ”800 de apartamente, 15.000 de mp comerciali – cel mai mare parc privat din tara ( 2 ha), – restaurant, centru Spa, sala Fitness – gradinita si cresa ( donate primariei) – 1.200 locuri de parcare inteligente subterane!!!” .

Într-o redistribuire a acestei postări, Udrea a precizat că ”Pentru carcotasi, preturile sunt printre cele mai mici de pe piata clujeana. Iar finantarea este transparenta, prin fonduri de investii din afara tarii, in principal.”

Însă ce uită Udrea să precizeze este faptul că ”fondurile de inestiții”, mai ales cele din afara țării, sunt folosite de unele persoane pentru a spăla bani. Practic, prin aceste ”fonduri de investiții” se pierde urma banilor obținuți prin activități ilicite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.