Fostul broker Cristian Sima sustine, intr-un sir de relatari despre trecutul sau, ca analistul Bogdan Chirieac a fost folosit de fostul director al Ericsson Romania, Toni Petrescu, pentru a livra spagi politicienilor in scopul obtinerii de contracte, scrie Aktual24.ro. „Bogdan Chirieac era supranumit si ‘Dom’ Profesor-valiza’ pentru ca stia cand si unde sa livreze valizele”, afirma Sima.

„Era noiembrie 2002. Firmele mele de brokeraj, WBS Romania si WBS Holding, mergeau unse. Nimerisem prabusirea pietei americane a dot comurilor, actionarii erau multumiti, castigurile erau spectaculoase. La acea vreme, nu detineam majoritatea actiunilor la firma pe care o infiintasem in British Islands. Aveam doua grupuri de actionari care se bateau intre ei pentru a prelua controlul. Unul de sorginte romano-suedeza, format din manageri ai lui Ericsson Romania, si unul format din actionari occidentali italieni, francezi, belgieni si americani. Eu, cu cele 30 de procente detinute, incercam sa fac tampon intr-un razboi al lacomiei. Actionarii de la Ericsson aveau alte interese decat cele de a face firma sa creasca. Incercau sa foloseasca WBS si mai ales lichiditatile sale pe post de banca pentru afacerile IT pe care firma suedeza le avea cu statul roman, mai ales pentru Afacerea 112, care era la acea vreme singura afacere de peste 100 de milioane de dolari din guvernarea Nastase. Desi Ericsson Romania era condusa de un suedez, Thomas Lundin, sforarul-sef era directorul general Toni Petrescu.

Toni Petrescu era un tip care adusese Ericsson in Romania si care facuse deja cateva milioane bune din afacerile cu statul roman. Omul trecuse deja la etapa a doua, nu mai voia sa se murdareasca in discutii cu guvernantii despre spagi si modalitati de a le livra, drept urmare isi luase un ‘delivery boy’, in persoana lui Bogdan Chirieac, supranumit si ‘Dom’ Profesor-valiza’ pentru ca stia cand si unde sa livreze valizele si, mai ales, unde sa unga mai mult sau mai putin, astfel incat contractele cu statul sa ajunga la persoanele decidente. Chirieac si redactia ziarului ‘Adevarul’ (o buna parte din ea) practicau si santajul cu articole critice sau laudative in functie de necesitati. Acestia puteau aduce orice ministru sau om de afaceri sa intre in sistemul de spagi si influente. Toni Petrescu se ocupa deja doar de crearea logisticii pentru castigarea contractelor, partea murdara cazand in sarcina jurnalistilor de casa”, a scris Sima pe Facebook.

In 2012, Robert Turcescu a prezentat in emisiunea sa de la B1 TV un set de documente din care reiesea ca Bogdan Chirieac, Thomas Lundin si Antoniu Petrescu ar fi fost partenerii lui Sima in WBS Holding Limited din Insulele Virgine Britanice.

Intr-un alt document prezentat de Robert Turcescu in 2014, dupa tragedia aviatica din Apuseni, numele lui Bogdan Chirieac apare mentionat ca intermediar al diverselor spagi date de compania suedeza Ericsson unor oficiali din Romania pentru obtinerea preferentiala de contracte publice cu STS, anunta atunci EVZ. Documentul reprezinta o declaratie de martor, data in fata justitiei suedeze, de catre Thomas Lundin, fost sef al filialei din Romania a companiei suedeze Ericsson. Potrivit documentului, Lundin s-a intalnit „intre cinci si zece ori” cu Bogdan Chirieac pentru a discuta „strategia pentru a castiga contracte”: „Prin plati pentru a castiga contracte – scrie semnatarul marturiei – se intelege plati si (sau) comisioane date ca mita unor politicieni (…) pentru a obtine contracte pe piata romaneasca”.

In noiembrie 2012, Bogdan Chirieac l-a dat in judecata pe Cristian Sima, cerandu-i daune morale si materiale in valoare de 1,5 milioane de dolari. Dupa trei ani, in 2015, Chirieac a pierdut definitiv procesul cu Cristian Sima.

In 2012, intr-o declaratie pentru Adevarul, Chirieac a recunoscut ca il cunoaste pe Toni Petrescu, cei doi locuind in acelasi imobil, la doi pasi de Piata Aviatorilor, sustinand insa ca nu a facut afaceri cu acesta.

„Sunt prieten cu Antoniu Petrescu de foarte multi ani. Este o legatura absolut umana si fara alte chestiuni… E o simpla coincidenta ca locuim in aceelasi imobil. Dar nu inteleg ce relevanta are? Eu am achizitionat acolo un apartament in 2001. Dupa un an sau doi s-a mutat acolo si Antoniu Petrescu. Am spus si repet, suntem doar prieteni, nu am facut afaceri impreuna”, a declarat Chirieac pentru Adevarul.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 16.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here