Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a comentat, în direct la Antena 3, iniţiativa ministrului Justiţiei din Polonia, care strânge deja semnături pentru revizuirea Codului Penal astfel încât cei care fac glume despre biserică să fie pedepsiţi exemplar, scrie Epochtimes-romania.com.

Mai exact, cei care fac glume despre biserică vor risca până la 2 ani de închisoare. Ministrul Justiţiei din Polonia argumentează că demersul său este unul extrem de necesar, pentru că o parte a societăţii manifestă „un nivel ridicat de agresivitate faţă de biserică”.

Iniţiativa a strâns deja peste 100.000 de semnături şi ar putea fi supusă la vot în Parlament.

„Sigur că trebuie cumva, cândva reglementate aceste lucruri, adică credincioşii nu-i agresează pe cei necredincioşi, nu-i ironizează, îi lasă în modul lor de a se comporta şi necredincioşii trebuie să nu-i agreseze pe credincioşi. Cred că au întrecut măsura. De aceea ministrul Justiţiei din Polonia s-a gândit la aceste iniţiative, ca să nu mai existe aceste tensiuni între credincioşi, necredincioşi.

De ce să fie instituţia bisericii atât de blamată? Pentru că biserica se ocupă să facă bine oamenilor, să-i înfrăţească, să-i ajute, face asistenţă socială, nu face niciun rău. De ce să fie luată în râs? Cred că oarecum se justifică toate acestea. Vor face ce vor considera, însă se justifică oarecum această atitudine agresivă. Fiecare instituţie trebuie să fie respectată, iar libertatea de credinţă nu trebuie să fie batjocorită.

Dacă Ministerul Justiţiei, ca şi în Polonia, ar lua această atitudine, noi nu vom solicita. Noi, ortodocşii, suntem foarte toleranţi şi întoarcem şi obrazul celălalt, dar când se întrece măsura, iată, este bine să se oprească această avalanşă a răului, a ironiei, a batjocorei. Să fie oprite, că trebuie să trăim într-o atmosferă de armonie şi de familie, nu de duşmănie şi de batjocură”, a declarat ÎPS Teodosie.