Consiliul Concurenţei a lansat, luni, o platformă on-line prin care consumatorii au posibiliatea să afle preţurile practicate de către principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto, anunță Newsweek.ro.

Prin Monitorul Preţurilor Carburanţilor se mai pot semnala şi discrepanţele de preţ sau alte nereguli.

Monitorul Preţurilor Carburanţilor, platforma lansată, luni, de către Consiliul Concurenţei, este valabilă atât sub formă de aplicaţie web cât şi ca aplicaţie mobilă, scrie Mediafax.

Momentan, aplicaţia funcţionează doar pentru piaţa de carburanţi, integrând companii ca OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lokoil, Socar şi Gazprom. În continuare, va integra şi companiile mici şi se va extinde şi asupra industriei alimentare, întrucât lansarea aplicaţiei face parte din proiectul „Monitorul preţurilor pentru alimente şi carburanţi”.

Platforma va afişa preţurile pentru carburanţii standard şi premium (benzină şi motorină) şi va oferi facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

Se accesează pagina www.monitorulpreturilor.info şi se selectează Carburanţi auto.

Cei de la ANPC au afirmat că va fi integrată în platformă o secţie dedicată semnalării de către consumator a discrepanţelor între preţul de la pompă şi valoarea de pe bon. Momentan, aplicaţia funcţionează cu greutate, sunt probleme în procesarea datelor, dar chestiunile tehnice vor fi remediate, au dat asigurări reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

„Consumatorii au posibilitatea de a alege, având la îndemână informaţii importante cu privire la oferta existentă pe piaţă în zona geografică de interes. În acest fel, se va stimula concurenţa, atât prin preţ cât şi prin serviciile oferite de companiile implicate în comercializarea cu amănuntul a carburanţilor auto”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu a mai explicat că informaţiile colectate de stat vor fi puse la dispoziţia tuturor companiilor, contribuind la transparentizarea pieţei.

Jumătate din statele Uniunii Europene au implementat astfel de proiecte, printre care Germania, Austria, Franţa şi Italia.

Proiectul, cu o valoare totală de 1.422.346 de lei fără TVA, este finanţat integral de la bugetul de stat şi este realizat de Consiliul Concurenţei în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITEȘTE ȘI: 

Camelia Bogdan: ”Dan Voiculescu a dirijat, din 1990, banii Securității fără să fie deranjat de stat”

Fiscul a recuperat doar 2,5% din prejudiciul de peste 200 de milioane de dolari din dosarul RAFO

ULTIMA ORĂ! Procurorii DIICOT fac percheziții la compania TAROM

Dezvăluiri din Parlamentul moldovean: Norica Nicolai, pe statul de plată al lui Plahotniuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here