Trei ONG-uri, (Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului – ACTEDO si Asociatia MozaiQ LGBT), anunta sambata ca au sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la o serie de declaratii „discriminatorii si incitatoare la ura” exprimate de fostul presedinte Traian Basescu la adresa minoritatii rome. Afirmatiile au fost facute vineri seara, intr-o emisiune de televiziune.

Organizatiile semnatare, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului – ACTEDO si Asociatia MozaiQ LGBT, informeaza si solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si Consiliului National al Audiovizualului sa isi exercite mandatul cu privire la declaratiile discriminatorii si incitatoare la ura ale lui Traian Basescu exprimate pe 1 mai 2020, la adresa minoritatii rome în cadrul emisiunii “100%” de la Realitatea Plus.

Iată principalele declarații făcute de Băsescu care au stârnit revolta celor trei ONG-uri:

  • ”Uite, cred ca si aici, s-a dovedit o data in plus ca bunatatea si toleranta romanilor pana la urma ajung sa le aduca prejudicii. Pentru ca, in mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeti aici sa stiti ca se petrece si in strainatate, iar acolo se vorbeste despre romani. Aceasta minoritate a facut o imagine deplorabila poporului roman. Este timpul sa o spunem si, pana la urma, sa renuntam si la aceasta fantasmagorica denumire de romi. Ei sunt tigani. Asta este etnia despre care vorbim. Si asa trebuie sa o numim”
  • ”Pe de alta parte, este bine sa stim un lucru. Nu toti tiganii sunt de aceasta categorie. Spre exemplu, ai tiganii caldarari, aia-s cu meserie, sunt tiganii cu palarii, care sunt respectabili, nu fura, muncesc, isi tin familiile, au creat sate ale lor, in care traiesc la fel ca romanii, sunt absolut respectabili. Dar este si aceasta categorie, care, in general, provine din randul tiganilor nomazi, care nu este capabila ea insasi de integrare, care a ramas tot cu staborul sa se judece sau sa-si transeze lucrurile intre ei, si nu prin judecatori si procurori, si care acum s-a retras acasa, pentru ca s-a introdus izolarea asta si in toata Europa”
  • ”Daca ar mai fi in Europa, ar fi pe strazi numai ei cu carabinierii, cu politistii, cu jandarmii, si nu le-ar place, ca le-ar aplica un tratament mai rau decat cel pe care-l primesc de la jandarmii nostri”

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here