Zeci de japonezi vor să plece voluntari pe front în Ucraina, în urma apelului lansat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a făcut apel către comunitatea internaţională pentru voluntari, scrie Epochtimes-romania.com.

Keiichi Kurogi a fost unul dintre zecile de bărbaţi din Japonia care s-au oferit să se alăture unei „legiuni internaţionale” pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi din Ucraina.

Kurogi, un funcţionar în vârstă de 39 de ani, care locuieşte în sud-vestul Japoniei, a declarat pentru Reuters că a sunat luni Ambasada Ucrainei, după ce a văzut cererea acesteia pentru voluntari pe Twitter. „Când am văzut imagini cu bărbaţi şi femei în vârstă din Ucraina ţinând arme şi mergând pe front, am simţit că ar trebui să merg în locul lor”, a spus el.

Ambasada a refuzat oferta lui Kurogi de a lupta, spunându-i că îi lipseşte experienţa militară necesară.

Până marţi, 70 de bărbaţi japonezi – inclusiv 50 de foşti membri ai Forţelor de Autoapărare ale Japoniei şi doi veterani ai Legiunii Străine Franceze – au aplicat pentru a fi voluntari, a declarat ziarul Mainichi Shimbun, citând o companie din Tokyo care se ocupă de voluntari.

Ambasada Ucrainei a recunoscut că a primit apeluri de la oameni „care doresc să lupte pentru Ucraina”, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Într-o postare pe reţelele sociale din 28 februarie, Ambasada Ucrainei le-a mulţumit japonezilor pentru numeroasele întrebări despre voluntariat, dar a adăugat o condiţie. „Cei care doresc să facă acest lucru trebuie să aibă experienţă în forţele de apărare ale Japoniei sau să fi urmat o pregătire specializată”, se menţionează.

Într-o nouă postare pe Twitter de miercuri, Ambasada Ucrainei în Japonia a declarat că se caută voluntari cu experienţă medicală, IT, comunicare sau stingerea incendiilor. Nu a fost însă limpede dacă poziţiile de voluntari erau îndepărtate sau implicau deplasări în Ucraina. Japonia le-a spus cetăţenilor săi să amâne călătoria în Ucraina, avertisment reiterat miercuri de secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, care a declarat că este la curent cu informaţiile despre voluntari.

„Ministerul japonez de Externe şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească Ucraina şi dorim ca oamenii să nu se deplaseze în Ucraina, indiferent de scopul vizitei lor”, a precizat el într-o conferinţă de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.