174 de milioane de lei este valoarea totală a sporurilor pentru condiții vătămătoare de muncă și confidențialitate acordate în aparatul central al Ministerului Muncii și în șapte instituții subordonate. Acordarea sumelor uriașe, posibilă după votarea unei legi inițiate de PSD, dezvăluie Newsweek.ro.

174 de milioane de lei a plătit Ministerul Muncii angajațiilor săi drept sporuri

Potrivit cifrelor oficiale, între 2017 și 2020 s-au acordat, în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Muncii și în aparatul de lucru, sporuri pentru condiții vătămătoare și confidențialitate, în valoare de 174.573.553 lei. Dintre acestea peste 6,6 milioane s-au acordat în 2017, 8,7 milioane în anul 2018, 79 de milioane în anul 2019 și 80 de milioane în 2020.

Sporurile au crescut de 12 ori între 2017 și 2019 și s-au menținut la acest nivel ridicat și în anul 2020.

Și în cadrul aparatului de lucru al Ministerului Muncii, sporurile au crescut de la 660 de mii în anul 2017, la 3 milioane în 2019 și au scăzut la 2,7 milioane în anul 2020.

Pentru ce se dă sporul de muncă

Potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării unitare, sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază pot beneficia toate categoriile de personal bugetar salarizat potrivit Anexelor I-VIII la lege, corespunzătoare celor 7 familii ocupaţionale  de funcţii bugetare (Învăţământ, Sănătate şi asistenţă socială, Cultură, Diplomaţie, Justiţie și Curtea Constituțională, Apărare, ordine publică și securitate națională, Administraţie), precum și personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii. Funcțiile de demnitate publică (numite sau alese) prevăzute în Anexa nr. IX la Legea-cadru nu beneficiază de niciun spor, ci doar de indemnizația lunară prevăzută de lege, a explicat Ministerul Muncii pentru Newsweek România.

2018: Sporuri majorate cu 25%

Sporurile de care beneficiază personalul bugetar, cu unele excepții, sunt cele de care beneficia la momentul intrării în vigoare a Legii-cadru, menținute în cuantumurile din momentul intrării în vigoare a Legii-cadru (stabilite potrivit actelor normative care au reglementat salarizarea înainte de Legea-cadru), cuantumuri care au fost majorate o singură dată în toată această perioadă de aplicare etapizată a legii,  cu 25% în luna ianuarie 2018.

Începând cu anul 2019, cuantumul sporurilor a fost menținut la nivelul din luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupa aceeaşi funcţie şi îşi desfăşura activitatea în aceleaşi condiţii, ne-a precizat Ministerul Muncii.

Cine a făcut buletinele de analiză

Buletinul de expertiză  pe baza căruia a fost acordat sporul de condiții vătămătoare a fost eliberat de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, iar Raportul de măsurători a fost eliberat  de către Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. – Sucursala Direcției Radiocomunicații București, conform prevederilor art. 3, alin. 3, lit. a) din H.G. nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică centrală.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

1 COMENTARIU

  1. Spor de pericol de arestare ar fi avut că ei fură din dreptul la pensie la cei care au lucrat în grupa 1 care aveam spor de toxicitate și reducerea vîrtei de pensionare cu 6 luni la an .Iar stagiu minim la grupa 1 este de minim 15 ani și maxi complet era este de 20 ani .La legea 263 la ART 57 este dat la grupele 1 și 2 .Ministerul Muncii și cam 70% dintre Casele de Pensii din țară aveau informații false și au țimuto langa cu jurnaliști și televiziuni lideri de sindicat mințeau și sa furat drepturile la cei care aveau 15 ani în gr 1 Sub 15 ani se cere stagiu complet pentru că ei înainte de 2000 nu li se reducea nimic cu 14 ani și 11 luni .Stagiu complet se cere la cei care nu au 15 ani înpliniți și peste 15 ani este era legea care nu are alte condiții .Au și dosare false ilegale și au și alte furturi și să nu dea pe goarnă .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.