Milioane de ruși încep să simtă efectul sancțiunilor economice aplicate de Occident Rusiei, după invadarea Ucrainei. Au făcut cozi uriașe la bancomate și magazine și acum încearcă să-și schimbe rublele pe dolari sau euro, deși s-au scumpit foarte mult, însă se găsesc foarte greu. Mulți își dau seama că situația va fi din ce în ce mai grea și s-au gândit să plece, dacă au unde, scrie Digi24.ro.

Andrey este unul dintre ei. „Dacă aș putea părăsi Rusia acum, aș face-o. Dar nu pot să renunț la locul de muncă”, spune el. Are 31 de ani, este designer industrial și a început să-și facă planuri. „Încerc să găsesc clienți noi în străinătate cât mai curând posibil și să plec din Rusia cu banii pe care îi economisisem. Mi-e frică aici, oameni au fost arestati pentru că au vorbit impotriva „directivelor de partid”. Mi-e rușine și eu nici măcar nu i-am votat pe cei de la putere”, mai povestit el pentru BBC.

Andrey nu este numele real al acestui tânăr. Identitatea lui, la fel ca și a celorlalte persoane care au făcut declarații pentru BBC, a fost protejată din motive evidente.

Sancțiunile care încep să lovească Rusia au fost catalogate drept „război economic” și au scopul de a izola țara, de a crea o recesiune profundă. Liderii occidentali speră că măsurile fără precedent vor aduce o schimbare în gândirea de la Kremlin.

„Nu știu ce să fac în continuare. Mă tem că ne transformăm în Coreea de Nord”

Rușii de rând s-au trezit fără economii și cu toată rutina lor dată peste cap. Sancțiunile împotriva unor bănci rusești înseamnă inclusiv suspendarea de la Visa și Mastercard, Apple Pay sau Google Pay.

Daria are 35 de ani și este manager în Moscova. S-a trezit că nu mai poate folosi metroul. „Plătesc întotdeauna cu telefonul, dar pur și simplu nu a funcționat. Au mai fost și alți oameni cu aceeași problemă. Am aflat că intrările sunt operate de banca VTB care este pe lista de sancțiuni și nu poate accepta Google Pay și Apple Pay. A trebuit să cumpăr un card de metrou. De asemenea, azi nu am putut să plătesc la un magazin”, a spus ea.

Luni, Rusia a dublat rata dobânzii ca răspuns la sancțiuni, după ce rubla a scăzut la minime istorice. Bursa rămâne închisă pe fondul temerilor unei vânzări masive de acțiuni. Kremlinul spune că are suficiente resurse pentru a rezista sancțiunilor, dar este discutabil.

În weekend, banca centrală a făcut apel la calm, existând temeri că oamenii vor năvăli în bănci ca să retragă bani.

„Nu sunt dolari, nu sunt ruble, nimic! Ei bine, ruble mai sunt, dar nu sunt interesat de ele”, a spus Anton, un tânăr de aproximativ 20 de ani care stătea la coadă la un bancomat din Moscova.

Nu știu ce să fac în continuare. Mă tem că ne transformăm în Coreea de Nord sau Iran”, a mai spus el.

Cumpărarea de valută îi costă pe ruși cu aproximativ 50% mai mult decât în ​​urmă cu o săptămână, însă aceasta este greu de găsit.

La începutul anului 2022, un dolar se tranzacționa cu aproximativ 75 de ruble și un euro cu 80. Luni, un dolar costa 113 ruble și un euro, 127.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.