Tudorel Toader a prezentat în faţa Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi rezultatele concursului pentru selecţia de decani pentru mandatul 2020 – 2024, care a fost sistat pe perioada stării de urgenţă şi a celei de alertă în contextul pandemiei COVID-19, scrie Ziaruldeiasi.ro.

Lista prezentată de rector conţine atât nume noi, cât şi o parte dintre cei care au fost alături de actuala conducere încă din primul mandat. Astfel, prima schimbare o remarcăm la nivelul Facultăţii de Litere, unde noul decan este Alexandru Gafton, în locul lui Ioan Lihaciu. Nici la Facultatea de Istorie, Petronel Zahariuc nu a mai obţinut un nou mandat, în locul său fiind preferat directorul Şcolii Doctorale – Lucreţiu Bîrliba, în timp ce Sebastian Popescu, decanul Facultăţii de Fizică, nu mai continuă pentru un nou mandat, fiind înlocuit cu Cristian Enăchescu.

O schimbare în rândul decanilor sistează o controversă care trena deja de mai bine de doi ani de zile la Facultatea de Biologie – unde Lăcrămioara Carmen Ivănescu, fiind implicată într-o serie de scandaluri, o parte legate de presupuse plagiate, şi într-un conflict cu mai multe persoane din facultate, a fost înlocuită cu Marius Ştefan.

O nelămurire rămâne legată de Facultatea de Matematică: Legea Educaţiei specifică faptul că la concursul de decani trebuie să participe minimum doi candidaţi din partea fiecărei facultăţi, care să fie validaţi întâi în Consiliul Facultăţii şi apoi să se prezinte în faţa comisiei conduse de rector pentru a susţine planul de management. În cazul Facultăţii de Matematică, a fost doar un singur candidat, motiv pentru care nu s-a luat o decizie concretă şi urmează să se reia procesul de la capăt. Decizia este una ciudată pentru că, de regulă, în Consiliul Facultăţii, la astfel de alegeri, mai exista cel puţin o persoană care accepta să participe la concurs, chiar dacă nu voia să câştige, pentru a se îndeplini condiţiile legale.

Ultima schimbare şi cea mai controversată se regăseşte la cârma Facultăţii de Drept, unde a fost aleasă decan Ioana Costea în locul lui Septimiu Panainte. Decizia este surprinzătoare dată fiind apropierea care există de-a lungul timpului între familiile Costea şi Toader: soţul Ioanei Costea a fost consilier cât timp Toader a fost ministrul Justiţiei, Ioana Costea a fost vehiculată ca prorector după ce se eliberase o poziţie, iar aceasta a făcut parte din Comisia de Ştiinţe Juridice a CNATDCU care a decis, împotriva rapoartelor întocmite de comisiile de la UAIC şi evaluatori independenţi, că teza de doctorat a lui Codruţ Olaru, coordonată de Tudorel Toader, nu a fost plagiat.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here