Premierul Ludovic Orban si presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa prezinte, miercuri, de la ora 18.00, Planul national de investitii si relansare economica „Recladim Romania”, anunta Aktual24.ro.

Planul va fi aprobat astazi in sedinta de Guvern si cuprinde numeroase masuri de sprijinire a firmelor  si prevede construirea a 3.000 de km de autostrazi in urmatorii zece ani.

Planul elaborat de Guvern vizeaza infrastructura de transport, infrastructura energetica, infrastructura de sanatate, cea pentru educatie, investitii pentru dezvoltarea locala, infrastructura agricola si de irigatii, investitii de mediu si infrastructura sportiva.

Principalele masuri:

Valoare grant: 2.000 de euro. SRL fara salariati. Toate domeniile. Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillitati. Numar beneficiari: 50.000. Buget: 100 de milioane de euro.

Granturi pentru investitii si pentru reconversia economica a IMM-urilor: Valoare grant: 50.000 – 200.000 de euro. Domenii: industria sanitara, farmaceutica, alimentara, auto, IT, energie, constructii, transport, turism, confectii. Cheltuieli finantate: productie, achizitia de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 milioane de euro.

Capital de lucru pentru repornirea activitatilor economice pentru IMM-uri: Valoare grant: maximum 125.000 de euro. Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 milioane de euro.

Plata chiriei pentru activitati de comert si servicii afectate de Covid-19

Finantarea chiriilor pentru perioada in care desfasuararea activitatii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectata pe perioada starii de urgenta sau de alerta: valoarea chiriei/beneficiar/luna, pentru o perioada de 3 luni. Buget: 160 de milioane lei.

De asemenea, mai multe axe de fonduri europene dedicate IMM vor fi supracontractate.

Planul pentru Agricultura

Finantarea depozitelor de comercializare a produselor agricole Obiectiv: constructia a 8 depozite regionale cu temperatura controlata pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea si comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investitiei: 120 mil. euro.

Granturi pentru achizitia de echipamente pentru irigatii

Achizitia de kit-uri pentru irigatii – 6.000 euro/beneficiar. Buget: 48 milioane de euro.

Granturi de finantare pentru antreprenoriat rural

Obiectiv: sprijinirea directa a activitatilor de procesare si de distributie a produselor agricole obtinute de micii producatori; Valoare grant:40.000 euro/2 locuri de munca create pana la 100.000 euro/5 locuri de munca create; Buget: 200 mil. euro.

Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat

Bugetul estimativ este de 42 milioane euro (20 milioane euro alocare distincta pentru tinerii din afara granitelor in scopul reintoarcerii in tara a celor cu experienta si formare in domeniul agricol). Pentru prima data, beneficiarii pot accesa facilitatea concesionarii de terenuri cu destinatie agricola, libere de contract cu suprafata de maxim 50 de ha, apartinand domeniului public sau privat al statului.

Investitii noi si pentru relocarea companiilor in Romania

Schema de ajutor de stat pentru investitii noi (greenfield)

Obiectiv: Stimularea si atragerea investitiilor noi cu impact major in economie prin finantarea de proiecte de investitii, inclusiv investitii de tip greenfield. Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investitie; Buget alocat: 1,5 miliarde lei anual pana in 2023.

Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala

Obiectiv: granturi pentru dezvoltarea regionala prin realizarea de investitii care determina crearea de noi locuri de munca. Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investitie; Buget alocat: 450 mil. lei anual pana in 2025.

Programe de garantare pentru asigurarea lichiditatii companiilor

Schema de garantare privind asigurarea creditului comercial (furnizor)

Prin acest program se urmareste stimularea expunerii la risc a asiguratorilor si facilitarea accesului companiilor la asigurarea creditului comercial. In cazul unei pierderi, suma platita de catre Ministerul Finantelor Publice reprezinta 80% din suma neincasata/nerecuperata de asigurator. Plafon alocat: 1 mld. lei.

Program de garantare a finantarilor de tip factoring cu regres si scontarea efectelor de comert

Obiectiv: acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru creditele pe termen scurt acordate intreprinderilor mici si mijlocii a caror valoare se stabileste prin corelare cu valoarea finantarilor de tip factoring/operatiuni de scontare. Valoarea unei facilitati de factoring acordate IMM-ului aderent pe un debitor cedat este de maximum 500.000 lei. Plafoane alocate: 1,5 mld. lei/factoring; 1,5 mld. lei/scontare.

Program de garantare a leasing-ului de echipamente si utilaje

Obiectiv: garantare a leasing-ului pentru IMM-urile care opteaza pentru o finantare non-bancara. Vor fi acordate finantari pana la o limita maxima de 5.000.000 lei/ beneficiar, garantate in limita unui plafon de garantare in valoare de 1,5 miliarde lei.

Infiintarea Fondului Roman de Investitii si a Bancii Nationale de Dezvoltare

Masuri de stimulare pentru cresterea capitalurilor proprii ale companiilor romanesti: Bonificatii la plata impozitului pe profit acordata in functie de mentinerea capitalurilor proprii pozitive si/sau cresterea acestora pe o perioada de timp.

Infiintarea Fondului Roman de Investitii (FRI) pentru finantarea unor investitii in domenii de interes strategic. Infiintarea unui fond de investitii de stat pentru finantarea unor activitati precum private equity (fonduri de investitii sub forma de participare la capitalul social al unor societati comerciale), venture capital (fonduri de investitii in societati comerciale nou sau de curand infiintate), agentie de promovare a investitiilor, proiecte educationale pentru antreprenori etc.

Capitalizare initiala: 300 mil. euro Infiintarea Bancii Nationale de Dezvoltare (BND) ca institutie de credit pentru proiecte de investitii Infiintarea unei banci de dezvoltare dupa modelul altor banci de dezvoltare din Uniunea Europeana care contracteaza imprumuturi pe pietele de capital si acorda finantari, in conditii avantajoase, pentru proiecte de investitii care sprijina obiectivele nationale de interes strategic.

Masuri de sprijin pentru angajati

Prelungirea indemnizatiei de somaj tehnic

Continuarea masurii privind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic pentru angajatorii/profesionistii a caror activitate este suspendata. Impact: 850 mil. lei/luna. 41,5% bani de la stat pentru angajatul care isi reia activitatea

Pentru beneficiarii indemnizatiei de somaj tehnic care isi reiau activitatea se acorda o suma in cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din castigul salarial mediu brut pe tara) pe o durata de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei.

Sprijin pentru program flexibil de munca

Guvernul va asigura plata unei indemnizatii in valoare de 75% din diferenta dintre salariul brut al unui angajat prevazut in contractul individual de munca dinaintea reducerii programului si salariul brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Masura se aplica companiilor a caror cifra de afaceri a scazut cu cel putin 10% comparativ cu luna similara a anului anterior. Finantarea acestei masuri se va acoperi prin Programul SURE.

Granturi pentru formarea profesionala a angajatilor

Schema de finantare se adreseaza angajatorilor care investesc in formarea profesionala a propriilor salariati. Acestia beneficiaza de o subventie stabilita in functie de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Buget alocat: 150 mil. lei.

Stimularea ocuparii tinerilor, a persoanelor cu varsta de peste 50 ani si a romanilor intorsi din strainatate

Se acorda un sprijin in valoare de 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei pentru angajatorii care incadreaza in munca:

– tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 ani.

– Persoanele cu varsta de peste 50 ani ale caror raporturi de munca au incetat in perioada starii de urgenta. – – –

Cetateni romani carora le-au incetat raporturile de munca cu angajatori straini, din motive neimputabile lor.

Pentru lucratorii sezonieri si zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa si turismului

Protejarea angajatilor prin acordarea unor masuri de sprijin suplimentare pentru: Persoanele care au desfasurat activitati ca zilieri in luna anterioara solicitarii. Persoanele care desfasoara activitati sezoniere in baza unor contracte individuale de munca, pe perioada determinata de cel putin 3 luni.

Locuri de munca pentru tineri

Valoarea granturilor acordate pentru actiuni antreprenoriale: 25.000 euro pentru sustinerea locurilor de munca destinate tinerilor. Buget: 300 mil. euro.

Stimularea desfasurarii muncii in regim de telemunca

Acordarea unui sprijin in valoare de 500 euro/angajat pentru achizitionarea de echipamente IT pentru angajatii care desfasoara activitati in regim de telemunca in perioada starii de urgenta/alerta.

Planul National de Investitii – finalizarea autostrazilor in lucru

Rutier: Finalizarea lucrarilor de infrastructura aflate in implementare – 407,3 Km de autostrazi si drumuri expres. Cost estimat: 4,3 miliarde euro. Sibiu – Pitesti (Loturi 1, 4, 5), Craiova – Pitesti, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcau – Bors), Sebes – Turda, AO:Inelul de Sud Bucuresti, Varianta de ocolire Bacau, Podul peste Dunare de la Braila.

Conectarea cu autostrazi a provinciilor istorice ale Romaniei si cu retelele de transport pan-europene, prin demararea lucrarilor la aproximativ 3.000 de km de autostrazi si drumuri expres. Perioada: 2020 – 2030. Cost estimat: 31 miliarde euro.

Sibiu – Pitesti (Loturi 2, 3), Autostrada Transilvania: Nadaselu – Suplacu de Barcau, Autostrada Unirii: Tg. Mures – Iasi – Ungheni, A3: Ploiesti – Comarnic – Brasov, A7: Ploiesti– Suceava – Siret, AO: Inelul de Nord Bucuresti; Bucuresti – Alexandria – Craiova – Lugoj, Buzau/Focsani – Braila – Galati, Macin – Tulcea – Constanta; Transregio Gilau – Cluj N. – Apahida.

Feroviar: Investitii in cca. 3.000 km de cale ferata, in perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro. Finalizarea reabilitarii liniei ferate pe traseul Frontiera-Curtici-Simeria, parte componenta a Coridorului IV pan-european, pentru circulatia trenurilor cu o viteza maxima de 160 km/h.

Proiecte noi de modernizare a caii ferate in scopul asigurarii obiectivelor de conectivitate: Ploiesti-Suceava-Darmanesti, Bucuresti-Craiova-Timisoara-Arad, Suceava-Cluj Napoca, Buzau-Fetesti, Port Constanta-Palas, Predeal-Brasov, Centura feroviara a Municipiului Bucuresti, Cluj Napoca-Episcopia Bihor Tren metropolitan Nadaselu – Baciu – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bontida. Metrou: Dezvoltarea noilor magistrale si extinderea magistralelor existente Finalizare lucrari M5, lansare M6 – tronsonul Gara de Nord – 1 Mai – Aeroport Otopeni, M4 – tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu, extensie M2 Pipera – Petricani si Berceni – Linia de Centura Sud. Metrou Cluj Napoca – Magistrala: Gilau – Floresti – Cluj-Napoca.

Naval: Investitii totale de 4,3 mld. euro

Modernizarea si extinderea infrastructurii porturilor maritime si fluviale, cu accent pe Portul Maritim Constanta Lucrari de dragaj, de exploatare, consolidari si alte investitii pentru asigurarea navigatiei pe tot parcursul Dunarii, pe tot timpul anului.

Aerian: Investitii totale de 2,9 mld. euro

Extinderea si construirea de terminale pentru pasageri, cat si de zone cargo. Crearea de legaturi inter-modale intre infrastructura aeriana, feroviara si rutiera.

Energie

Valoarea investitiilor programate in Sistemul Energetic National pentru perioada 2020 – 2025 este estimata la 12,48 miliarde euro de la productia de energie la retele inteligente de transport si distributie gaze naturale si electricitate.

Energie verde: parcuri eoliene onshore si offshore (2x300MW) – 4,6 mld. lei; noi capacitati de productie hidro (Retezat, Vidraru, Mariselu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.) – 1,6 mld. lei;

Investitii strategice

Romgaz in valoare de 15,69 mld. lei: centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia), dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia si Trident de la Marea Neagra, fabrica de metanol (greenfield), noi capacitati energetice in parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galati, etc.)

Plan de restructurare si decarbonare 2020 – 2025 al Societatii Complexul Energetic Oltenia S.A in valoare de 7,2 mld. lei; Cresterea capacitatii de productie a energiei electrice pe baza nucleara cu cel putin o unitate pana in 2030 si prelungirea duratei de operare a Unitatii 1 cu inca 30 de ani; Cresterea capacitatii liniilor de transport a energiei electrice si de interconexiune transfrontaliera – cca. 4,6 mld. Lei Investitii in sistemul national de transport al gazelor naturale si pentru interconectarea cu sistemul international de transport – cca. 9 mld. lei Sanatate si educatie Planul 2020 prevede investitii in cele doua domenii incepand din 2021.

Citeste AICI integral Planul de relansare economica 2020

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here