Procurorul general Augustin Lazăr spune, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiției române, că aceasta trebuie să fie un prilej de analiză a parcursului sistemului judiciar, în contextul modificărilor legislative care afectează magistratura și justiția penală și al atacurilor la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și mai frecvente în această perioadă. El afirmă că magistrații pot răspunde acestor provocări în primul rând prin semnalul de unitate și de implicare pe care trebuie să îl dea atunci când sunt în discuție chestiuni fundamentale, care privesc însăși esența justiției, ca serviciu public, scrie aktual24.ro.

„Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiției, moment aniversar, dar și simbolic pentru toți cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoașterii rolului important pe care justiția îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiției trebuie să reprezinte un prilej de reflecție și de analiză a parcursului și evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura și justiția penală, cât și atacurile la adresa judecătorilor și procurorilor, mult mai dure și mai frecvente în această perioada”, afirmă procurorul general într-un comunicat de presă transmis duminică.

El spune că magistrații pot răspunde acestor provocări în primul rând prin semnalul de unitate și de implicare pe care trebuie să îl dea atunci când sunt în discuție chestiuni fundamentale, care privesc însăși esența justiției, ca serviciu public, și arată că procurorii și judecătorii au o responsabilitate imensă față de societate, pe care o pot îndeplini doar prin garanțiile de independență conferite de Constituție.

„Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere și identitate a sistemului judiciar? În primul rând, prin semnalul de unitate și de implicare pe care magistratura, judecători și procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuție chestiuni fundamentale, care privesc însăși esența justiției, ca serviciu public. Justiția înseamnă adevăr și dreptate, iar noțiunile de adevăr și de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiției pentru aflarea adevărului și pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremației legii rangul de normalitate, de regulă în societate, reprezintă o garanție a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă față de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanțiile de independență conferite de Constitutie”, spune Augustin Lazăr.

Citește și ”Pulifricii din UDMR sfidează toată România ”explicând” de ce au părăsit sala la moțiunea de cenzură

În mesajul transmis de Ziua Justiției, procurorul general mai afirmă că, la rândul său, societatea – din perspectiva nevoii de dreptate socială și a așteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar – trebuie să conștientizeze că independența procurorilor este esențială pentru statul de drept, fiind garanția unei justiții imparțiale și eficiente.

De asemenea, el le transmite cetățenilor, „justitiabili sau nu”, să aibă încredere în procurori, asigurându-i că vor acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru a le apăra drepturile și libertățile fundamentale.

„Independenta procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățean. Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituțional al Ministerului Public de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție a lansat un proiect privind formarea și perfecționarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituționale, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum și a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În acest context, doresc să le transmit cetățenilor, justițiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției, că vom acționa cu profesionalism și imparțialitate pentru a le apăra drepturile și libertățile fundamentale. Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul și aprecierea față de întreg corpul de magistrați, judecători și procurori, față de celelalte profesii juridice (avocați, notari, executori, personal auxiliar din instanțe și parchete, experți), față de toți cei care, în cadrul sistemului judiciar, își exercită profesia cu responsabilitate față de societate și cetățeni, aplicând și respectând legea”, adaugă procurorul general.

ATENȚIE! Așteptăm în grup toate persoanele care doresc să se informeze corect sau să dezbată orice subiect. INTRĂ AICI și ALĂTURĂ-TE GRUPULUI NOSTRU – CLICK AICI!

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.