Replică dură din partea OECD pentru TuDorel Toader și CCR: Decizia CCR contravine echilibrului puterilor în stat și independenței sistemului judiciar în România. Directa subordonare a procurorilor față de un actor politic reprezintă o încălcare clară a independenței sistemului judiciar, ceea ce poate avea consecințe grave în privința statutului țării în cadrul organizațiilor internaționale, afirmă șeful structurii anticorupție din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Drago Kos.

Candidatura României pentru aderarea la OECD, depusă în 2012 și reînnoită în 2016 și 2017, este definită pe site-ul ministerului de Externe drept „obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare”.

Într-un scurt interviu pentru Ziare.com, Drago Kos a făcut declarații extrem de tranșante:

Considerați că independența unui procuror a cărui activitate se află explicit sub autoritatea ministrului Justiției, om politic, parte dintr-un guvern politic, este garantată?

Independența activității unui procuror este una dintre premisele esențiale pentru ca ei să desfășoare o muncă obiectivă și imparțială. Activitatea tuturor organizațiilor care se ocupă de munca procurorilor este direcționată către asigurarea acestei independențe. Directa subordonare a procurorilor față de un actor politic reprezintă o încălcare clară a acestui principiu, ceea ce poate avea consecințe grave în privința statutului țării în cadrul organizațiilor internaționale.

Citește și ”Iată motivul real pentru care Dorneanu își dorește ca șefa DNA să fie revocată din funcție

Faptul că un procuror-șef poate fi numit sau revocat exclusiv prin voința ministrului Justiției, fără ca președintele României sau Consiliul Superior al Magistraturii să aibă vreun cuvânt de spus, poate reprezenta un pericol pentru independența sistemului judiciar?

În primul rând, o asemenea soluție schimbă sistemul care a făcut ca România să fie privită ca una dintre țările cu cel mai mare succes în lupta anticorupție la nivel înalt. România a fost un model pentru multe țări care au luptat pentru independența sistemului judiciar. Recenta decizie a CCR contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat în țara dvs și acestei independențe a sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul că este o acțiune intenționata, cât timp am mai văzut asemenea stranii interferențe ale unor curți constituționale din Balcani în lupta anticorupție în ultimii ani.

Cum comentați faptul că peste 600 de magistrați, atât procurori, cât și judecători, au semnat o declarație comună în care cer respectarea independenței justiției, a standardelor europene și a tratatelor la care România e parte privind activitatea justiției? Îl percepeți ca pe un strigăt după ajutor?

Magistrații români, procurori și judecători, sunt mult prea profesioniști și mândri pentru a cere ajutor. Au luat poziție, ceea ce corepunde standardelor internaționale, și au clarificat pentru toată lumea că sunt conștienți de ceea ce se întâmplă și nu vor reveni la vechile timpuri, când politicienii le spuneau ce și cum. Comunitatea internațională îi va susține în această privință.

Citește și ”Judecătorii CCR au intrat în atenţia Parchetului General pentru abuz în serviciu după decizia în cazul Kovesi

Cum apreciați activitatea DNA în lupta anticorupție?

DNA este una dintre poveștile de succes în lupta anticorupție la nivel mondial.Funcționarea și rezultatele sale sunt model de studiu pentru generații de studenți în întreagă lume, model care îi învață cum magistrați profesioniști pot aduce schimbarea și pot determina tranziția țării lor din epoca de piatră a corupției către cea a unor rezultate și standarde în lupta anticorupție care sunt recunoscute pe plan internațional.

Ministrul Justiției consideră că recomandările GRECO, care se referă inclusiv la reducerea rolului ministrului Justiției și creșterea rolului CSM în numirea procurorilor-șefi, dar și la eliminarea unor modificări la legile justiției, considerate nocive pentru independența justiției, sunt facultative, iar experții GRECO ar fi destul de slab pregătiți. Cum comentați aceste poziții ale ministrului Toader?

Este interesant de observat ce sunt politicenii în stare să spună în apărarea acțiunilor lor, atunci când acestea încalcă standardele internaționale și bunul simț. În principiu, e foarte simplu: actualul guvern al României nu vrea să continue lupta împotrivă corupției la nivel înalt-o luptă întruchipată de DNA-să continue și face orice pentru a găsi o scuză în acest sens. Este o teribilă greșeală: poporul român a dovedit deja că înțelege ce se întâmplă și o va dovedi din nou.

Colegii mei de la GRECO nu au nevoie să-i apăr eu, dar vreau să spun ceva: ministrul vostru al Justiției va învață curând, într-un mod dur, ca este într-o mare eroare. Îmi pare rău că imaginea țării are de suferit din cauza declarațiilor lui impulsive. Și să nu uităm: nu doar GRECO, ci și alte organizații internaționale așteaptă de la România să garanteze independența procurorilor și a sistemului judiciar.

Citește și ”Dacian Cioloș propune alt sistem de numire al judecătorilor CCR

Achitările reprezintă în mod obligatoriu dovadă unei represiuni nedrepte împotrivă inculpatului?

În mod cert, nu! Achitările sunt o componentă normală a oricărei proceduri judiciare normale în orice țară normală. N-aș vrea să trăiesc într-o țara în care procurorii obțin 100% condamnări. Asta înseamnă că țara respectivă nu are nevoie de instanțe de judecată.

Având experiența consistentă în lupta anticorupție la nivel mondial, vă pot spune că argumentația pe care ați menționat-o este o tactica obișnuită a autorilor faptelor de corupție și a aliaților lor care se tem că într-o zi vor ajunge și ei să dea socoteală în față justiției.

 Sper ca poporul român să nu creadă în această argumentație cât timp comunitatea internațională cu siguranță nu crede.

Puteți citi mai jos răspunsurile în limbă engleză-interviul acordat Ziare.com de directorul structurii anticorupție a OECD, Drago Kos:

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.