Procurorul DNA Cosmin Iordache, copresedintele Asociației „Miscarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, lansează acuzații grave privind modul de acțiune al Coaliției PSD-ALDE în domeniul justiției. El afirmă că parlamentării coaliției au intervenit pentru a bloca anchete în cazuri particulare, scrie Aktual24.ro.

”Stiu un caz în care, după ce se găseau probe, apărea într-o comisie parlamentară un amendament la legislația procesual penală care împiedica folosirea probei respective. De vreo două sau trei ori s-a întâmplat asta, nu cred că a fost o coincidență. Nu poți funcționa în condițiile astea, e o bătaie de joc la adresa muncii tale de procuror, e frustrant”, afirmă Iordache într-un interviu pentru ziare.com.

Întrebat dacă DNA este acum o „institutie distrusa”, având în vedere că nu se mai deschid noi dosare, procurorul Iordache a explicat ce se întâmplă.

”Lumea nu mai sesizează fapte de corupție, se intenționează și introducerea unor noi restricții pentru cei care vor să depună denunțuri. De regulă, oamenii denunță fapte penale pentru obținerea unor beneficii juridice, nu din patriotism.

Inspecțiile de stat, organele cu atribuții de control, păstorite de oameni numiți politic, nu prea ne sesizează, nu sunt așteptări prea mari. De la serviciile de informații nici nu mai știu de când nu am primit informații.

Am văzut la televizor șeful unei comisii parlamentare care spunea că trebuie reglementată interdicția serviciilor de informații de a mai sesiza parchetele cu privire la săvârșirea de infracțiuni. Eu, ca procuror, de unde să aflu de fapte penale? Din stele? Dau în bobi? Citesc anchete de presă?

Nu mai apăr dosare pentru că sesizări utile sunt tot mai puține, iar infractorii au devenit mai abili, au învățat din mediatizarea anchetelor: spăgile se dau prin off-shore-uri, se folosesc interpuși etc. E tot mai greu să strângi probe.

Lumea e și destul de demoralizată, eu însumi sunt. Am o grămadă de dosare în instanță și în anchetă care vor fi făcute praf de modificările dispozițiilor legale privind prescripția și abuzul în serviciu. Ani de muncă se duc pe conductă.

Resursele DNA nu sunt spectaculoase, ne descurcăm cu ce avem, dacă și legislația nu este deranjată, se vor face anchete, dar mai greu. Important e să fie riguros instrumentate, să nu ajungem la achitări. Dacă un om plimbat prin instanțe e achitat că fapta nu există se întoarce împotriva ta, ca procuror, și ia casă de pe tine”, a explicat Iordache.

Veți participa la alegerile europarlamentare și dacă da, cu cine veți vota?

  • Da, voi participa și voi vota USR (35%, 5.975 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PLUS (24%, 4.068 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PRO România (23%, 4.024 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PNL (9%, 1.478 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota alte partide sau alți candidați independeți (4%, 651 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PMP (3%, 502 Votes)
  • Nu, nu voi participa la vot (1%, 236 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PSD (1%, 232 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota ALDE (0%, 75 Votes)

Total Voters: 17.241

Loading ... Loading ...

Urmărește-ne și pe TWITTER!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.