Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat duminica, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, ca varsta de pensionare ramane la 65 de ani, dar angajatii din sistemul public pot opta ca dupa aceasta varsta sa mai munceasca pana la 70 de ani, dar in aceasta perioada pensia nu va fi cumulata cu salariul de la stat. Turcan a dat detalii si despre ce se va intampla cu judecatorii CCR, care au numeroase pensii plus salariu, scrie Aktual24.ro.

Raluca Turcan a fost intrebata duminica, in emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, daca va fi marita varsta de pensionare. “Nu. Varsta de pensionare ramane 65 de ani. Guvernul pregateste un proiect prin care angajati in sistemul public care isi doresc sa munceasca mai mult sa aiba optiunea de a se pensiona la 70 de ani. Varsta standard de pensionare ramane insa 65 de ani. (…)Aceasta este o oportunitate pe care o acordam in sistemul public ca dupa varsta standard de pensionare, care este 65 de ani, sa poata sa munceasca pana la 70 de ani”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a precizat ca pensia nu va fi cumulata cu salariul.

“Daca pana acum puteai sa faci acest lucru de la an la an cu acordul sefului de institutie, in ceea ce era o sursa de abuz intr-o forma sau alta, prin proiectul nostru de lege, in momentul in care ajungi la varsta de pensionare si optezi sa te pensionezi la 70 de ani, contractul tau de munca merge mai departe. Nu intri si in pensie”, a explicat ministrul.

Intrebata ce vor face in acest caz magistratii Curtii Constitutioale, care primesc si pensie si salariu, Raluca Turcan a raspuns: “Nu intentionam sa facem exceptie. (…) Avem niste constrangeri constitutionale si anume sunt mandate definite prin Constitutie si magistratii propriu-zis ai Curtii Constitutionale, avand mandat definit prin Constitutie, isi vor pastra mandatul chiar si dupa varsta de pensionare, insa sistemul din institutia Curtii Constitutionale se supune acestei legi”.

Raluca Turcan a mentionat ca acest proiect de lege ar putea fi prezentat in viitoarea sedinta de Guvern in prima lectura si ar putea fi aprobat pana la finalul actualei sesiuni parlamentare.

Sapte din noua judecatori CCR beneficiaza de pensie speciala. Este vorba despre Valer Dorneanu (27.000 de lei pe luna), Cristian Deliorga (21.000 de lei pe luna), Marian Enache (26.700 de lei pe luna), Daniel Morar (29.100 de lei pe luna), Mona Pivniceru (32.000 de lei ), Livia Stanciu (37.000 de lei pe luna) si Varga Atilla (8.300 de lei pe luna).

Valer Dorneanu a fost procuror in Capitala (1967- 1974), consilier al lui Ion Iliescu, ministru pentru Relatia cu parlamentul (1992-1995), de doua ori deputat PSD, adjunct al Avocatului Poporului, iar din 2013 a fost numit la CCR.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.