Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, a anunțat în ultima zi a anului 2020 într-o conferință de presă că a trimis la Consiliul Superior al al Magistraturii (CSM) un proiect de lege pentru desființarea Secției speciale din justiție, scrie G4Media.ro.

”Exista multe cereri de pensionare care pe mine ma ingrijoreaza. De asemenea, pe viitor este foarte clar faptul ca vom face o discutie si vom propune cresterea varstei de pensionare astfel incat un magistrat sa nu mai poata iesi la pensie la 48 de ani. Cu tot respectul, cred ca abia de la aceasta varsta magistratii sunt in toata puterea, au experienta deplina si pot da cel mai mult justitiei”, a afirmat ministrul.

Ministrul a mai spus ca va asigura toate conditiile administrative pentru ca procurorii sa isi faca treaba in anchetarea unor dosare „istorice”, sustinand ca dosarul Mineriadei este o „rana deschisa” si un subiect dureros pentru Romania.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la MJ, ministrul Stelian Ion a fost intrebat despre stadiul anchetei procurorilor in dosarele Mineriadei si 10 august.

„Este un subiect dureros pentru Romania – si dosarul Mineriadei si dosarul 10 august -, sunt mai multe dosare. Lucrurile acestea trebuie privite si sub aspect istoric, pentru ca sunt dosare vechi. In momentul in care iei de la zero un dosar de amploarea asta nu poti avea asteptarea ca lucrurile sa se rezolve intr-o luna de zile. Important este ca Ministerul Justitiei sa asigure toate conditiile necesare din punct de vedere administrativ pentru ca procurorii sa isi faca treaba si sa aiba tot ce le trebuie, pentru a deslusi in sfarsit aceste dosare. Multe victime nu se mai pot bucura de ideea ca s-a facut dreptate, multi au decedat, trec anii si nu mai apuca sa vada dreptate acesti oameni. Este o rana deschisa si voi face tot posibilul sa asigur tot ceea ce este nevoie ca aceste dosare sa ajunga la finalitate, si dosarul Mineriadei si dosarul 10 august. Mi se pare inacceptabil ca noi, ca societate, suntem in situatia in care sa concluzionam, dupa zeci de ani de zile, ca nu am fost in stare sa ajungem la un verdict si nici macar sa incepem judecata in anumite situatii”, a afirmat Stelian Ion.

In iunie 2017, Parchetul Militar a trimis in instanta dosarul Mineriadei, in care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul director al SRI Virgil Magureanu erau acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Dosarul a stat peste trei ani in stadiul de camera preliminara, dupa care Instanta suprema l-a retrimis la Parchet in decembrie 2020 pentru refacerea de la zero a urmaririi penale, toate probele stranse de procurori fiind anulate.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 16.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI