Preţul unui litru de carburant reprezintă în proporţie de mai mult de jumătate taxele şi accizele datorate statului, informează Economica.net. Preţul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistică sau marja companiilor petroliere constituie cealaltă jumătate, fiecare dintre aceste elemente influenţând mai mult sau mai puţin preţul de la pompă.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

Un procent de doar 45-48% din preţul carburantului din benzinării este apanajul mărfii propriu-zise, restul fiind taxe percepute direct de către stat, potrivit datelor oferite de companiile petroliere. Practic, la benzinărie nu alimentăm doar maşina, ci şi direct vistieria statului, pentru că distribuitorul de carburanţi virează direct la Finanţe între 52% şi 55% din litrul de benzină sau motorină, reprezentând TVA, acciză şi taxa pe stâlp.

Dintr-un articol publicat de Ziarul Financiar în care citează ca sursă Institutul Național de Statistică, aflăm că în România se consumă anual aproximativ 7 miliarde de litri de benzină și motorină, în media 19,2 milioane litri de carburanți/zi.

Cu toate că sunt ani buni de când prețul motorine și al benzinei a fost aproape 5 lei, pentru a afla cu aproximație câți bani încasează statul din consumul carburanților vom calcula la o valoare medie de 5,2 lei pe litru de benzină/motorină.

Un calcul simplu ne arată că valorea zilnică a carburantului consumat în România este de aproximativ 21,5 milioane euro. Dacă între 52% și 55% din litrul de benzină și motorină reprezintă taxe și accize, rezultă că statul încasează zilnic între 11,18 milioane de euro și 11,825 milioane de euro.

Cu supraacciză sau fără, statul român încasează sume uriașe din carburantul pe care românii îl consumă și nu ar strica să aflăm de la iubiții noștri conducători ce se întâmplă cu toți banii încasați, nu numai cu cei proveniți din consumul de benzină și motorină.

În cazul în care sunteți curioși să vedeți în timp real prețurile carburanților din toate benzinăriile din România, puteți accesa www.peco-online.ro/minime.php.

Click AICIPeste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte. 

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.