Sub guvernul Ciolacu, sărăcia este la ea acasă. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut

Date:

Potrivit studiului GfK Purchasing Power pentru România și Europa 2023, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în țara noastră a atins doar 7.738 de euro în acest an, marcând o scădere alarmantă de 56% sub media europeană. Clasându-se pe locul 33 în Europa în privința puterii financiare, România se confruntă cu un adâncire a decalajului între regiunile cu putere de cumpărare ridicată și cele defavorizate.

Analiza arată că Bucureștiul se remarcă ca excepție, fiind pe primul loc cu o putere de cumpărare de 15.314 euro pe cap de locuitor. Locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media națională și de 3,8 ori mai mult decât cei din județul Vaslui, unde puterea de cumpărare este cea mai scăzută, cu un venit net disponibil de doar 4.010 euro.

Desi primele 10 județe nu au înregistrat modificări în clasament, discrepanța dintre regiunile cu putere de cumpărare scăzută și cele puternice se adâncește. Prahova, pe locul zece, este singurul județ care se apropie de media națională, cu un venit net de 7.836 euro pe cap de locuitor.

La nivel european, puterea de cumpărare a crescut la 17.688 euro în 2023. Liechtenstein, Elveția și Luxembourg conduc topul cu cele mai mari venituri nete, în timp ce Belarus, Kosovo și Ucraina înregistrează cea mai mică putere de cumpărare. Irlanda a fost marele câștigător al anului, urcând patru locuri în clasament.

Cu toate că europenii au la dispoziție aproximativ 12,1 miliarde de euro pentru cheltuieli în 2023, distribuția variază semnificativ între țări. Liechtenstein se află în frunte, cu o putere de cumpărare de 68.843 euro, în timp ce Ucraina se situează la coada clasamentului, cu doar 2.478 euro pe cap de locuitor, reprezentând 14% din media europeană.

Te invităm să participi la acest SONDAJ – Click Aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Profesorii au luat țeapă, Ciolacu a găsit o scuză pentru a nu le mai mări salariile cu 40%

În cadrul ședinței de guvern de vineri, premierul Marcel...

Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing

Influenta publicație Politico a adus în atenția opiniei publice...

Bogdan Glăvan: ”România e condusă de o juntă militară specifică țărilor înapoiate“

Profesorul universitar Bogdan Glăvan a atras atenția asupra unei...

Deși a luat BAC-ul la 29 de ani, Ciolacu e revoltat de rezultatul elevilor la testele PISA

În contextul reacțiilor vehemente legate de rezultatele dezamăgitoare ale...