Guvernul spune că nu poate da afară un fost colaborator al Securității: ”Nu permite legea”

Date:

Secretariatul General al Guvernului (SGG) afirmă că nu are posibilitatea să demită un angajat dovedit colaborator al Securității, precum fostul deputat Nicolae Ciprian Nica, din cauza lipsei actuale a unui cadru legal. Acești susțin că legea actuală nu le permite să ia astfel de măsuri, dar anunță demersuri urgente pentru modificarea legislației în acest sens.

Nica a fost cooptat în SGG în octombrie 2022, prin decizia fostului premier liberal Nicolae Ciucă. Chiar dacă, în 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat colaborarea lui Nica cu Securitatea, el a fost angajat în SGG în calitate de „membru în cadrul Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, pentru un mandat de 4 ani”.

G4Media a încercat să afle de la Cabinet și SGG dacă Nica va rămâne în funcție sau va fi revocat, având în vedere trecutul său de colaborator al Securității. Cabinetul premierului Ciolacu nu a oferit un răspuns, iar SGG a subliniat că Nica nu este considerat funcționar public, subliniind necesitatea modificării legislației pentru a rezolva astfel de situații.

Conform CNSAS și instanțelor, Nica și-a denunțat colegii de liceu pentru audierea Europei Libere și a semnat angajamentul cu Securitatea în 1976 sub numele conspirativ „Bratosin”. În prezent, legislația nu permite înlăturarea sa din SGG decât în cazul demisiei voluntare, neîndeplinirii atribuțiilor sau decesului.

Social-democratul Nica deține cinci proprietăți, conform declarației de avere din februarie 2023: un apartament și două case în Vrancea, precum și spații comerciale în Panciu.

Te invităm să participi la acest SONDAJ – Click Aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Profesorii au luat țeapă, Ciolacu a găsit o scuză pentru a nu le mai mări salariile cu 40%

În cadrul ședinței de guvern de vineri, premierul Marcel...

Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing

Influenta publicație Politico a adus în atenția opiniei publice...

Bogdan Glăvan: ”România e condusă de o juntă militară specifică țărilor înapoiate“

Profesorul universitar Bogdan Glăvan a atras atenția asupra unei...

Deși a luat BAC-ul la 29 de ani, Ciolacu e revoltat de rezultatul elevilor la testele PISA

În contextul reacțiilor vehemente legate de rezultatele dezamăgitoare ale...