România a ajuns pe locul 2 în topul țărilor cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană

Date:

In cadrul ședinței recente desfășurate pe 8 noiembrie, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a deliberat și a hotărât să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Aceeași decizie a fost luată și în privința ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard), stabilindu-se la 8% pe an, precum și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, păstrată la 6% pe an. Totodată, s-a decis menținerea nivelurilor curente ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele exprimate în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Potrivit raportului BNR, transmis în urma acestei ședințe de politici monetare, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere în luna septembrie 2023, situându-se la 8,83%, în conformitate cu prognozele, față de 9,43% în luna august. Această evoluție a fost determinată de descreșterea ritmului de creștere a prețurilor alimentelor procesate și accentuarea declinului prețurilor energiei.

Conform datelor prezentate în raport, guvernatorul BNR, Isărescu, a subliniat că, în ceea ce privește inflația IAPC, România a pierdut poziția relativ favorabilă din lunile anterioare, trecând de la locul 7-8 la locul 2 în clasamentul țărilor cu cea mai mare inflație din UE, depășită doar de Ungaria.

Isărescu a explicat că unul dintre factorii principali este reprezentat de deficitul fiscal mai mare și de vulnerabilitatea poziției fiscale bugetare a țării. De asemenea, BNR a avertizat cu privire la necesitatea unei atenții sporite asupra mixului de politici economice, având în vedere temperearea creșterii economice și semnele de relaxare pe piața muncii în trimestrul III.

Cu ce candidat ați vota dacă duminica viitoare ar fi alegerile prezidențiale?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

George Simion se aliază cu partidul lui Dragnea sub umbrela Polului Suveranist

Într-un gest surprinzător, Partidul Alianța pentru Patrie, inițiat de...

George Simion nu exclude o guvernare alături de PSD, PNL și partidul Dianei Șoșoacă

George Simion, liderul partidului AUR, a făcut declarații joi...

USR lovește puternic în medicii care condiționează pacienții să meargă la anumite clinici private

Deputații USR, Nicu Fălcoi și Adrian Wiener, au depus...

Presa israeliană: Teroriștii Hamas au drogat copii și i-au însemnat prin arsuri

Pe 7 octombrie, teroriștii Hamas au răpit copii pe...