Încălcând promisiunile făcute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), majoritatea parlamentară PSD-PNL a decis să adauge noi privilegii pensiilor speciale în loc să le elimine. Printre cei privilegiați se numără și Florin Iordache, fost ministru al Justiției în Guvernul Grindeanu și unul dintre semnatarii controversatei Ordonanțe 13. Măsura a fost implementată printr-o modificare a Legii de funcționare a Consiliului Legislativ, instituție condusă de Florin Iordache, cunoscut sub denumirea de „Ciordache” sau „Altă Întrebare”.
Potrivit deciziei parlamentare, angajații Consiliului Legislativ vor beneficia de aceleași privilegii ca și funcționarii publici parlamentari, inclusiv „pensia de serviciu”, adică pensia specială. Proiectul de lege a fost adoptat cu 80 de voturi „pentru“ și 27 „împotrivă“, generând critici din partea opiniei publice. Conform datelor oficiale, Consiliul Legislativ are 111 posturi în organigramă, din care 104 sunt ocupate.
În același context, modificările aduse proiectului de lege privind Consiliul Legislativ includ și o limitare a mandatelor pentru șefii instituției. Astfel, Florin Iordache și ceilalți președinți de secții vor putea ocupa funcțiile respective cel mult 10 ani, adică două mandate de câte 5 ani. La împlinirea vârstei de 65 de ani în 2026, „Ciordache” va putea beneficia de o pensie specială, adăugându-se la pensia ocupațională, care este calculată pe baza de contributivitate.
Florin Iordache, născut la Caracal, a deținut cinci mandate de deputat între anii 2000 și 2020, ocupând funcția de președinte al Camerei Deputaților în perioada iunie – decembrie 2016, dar și pe cea de ministru al Justiției în perioada 4 ianuarie – 9 februarie 2017. Toate aceste funcții au fost deținute în calitate de reprezentant al PSD. Pensia specială a unui parlamentar cu cel puțin trei mandate, așa cum este cazul lui „Ciordache”, se ridică la aproximativ 15.000 de lei (3.000 de euro).
