Un palestinian dezvăluie cum acționează Israelul înainte de fiecare bombardament în Gaza

Date:

Un dentist palestinian din Gaza a povestit celor de la BBC cum agenți ai serviciilor de informații israeliene au petrecut ore întregi la telefon cu el, îndemnându-l să evacueze și să salveze sute de vecini înainte de o serie de lovituri aeriene care au distrus o mare parte dintre clădirile de apartamente dintr-un cartier din Gaza City.

Mahmoud Shaheen, în vârstă de 40 de ani, a povestit cum, în dimineața zilei de 19 octombrie, a auzit brusc o agitație în fața apartamentului său din cartierul al-Zahra. „Trebuie să fugiți pentru că vor bombarda turnurile”, a povestit el cum cineva de pe stradă striga. Apoi i-a sunat telefonul, era un număr neidentificat. „Vorbesc cu dumneavoastră din partea serviciilor secrete israeliene”, a povestit Shaheen că i s-a spus, adăugând că bărbatul i s-a adresat în arabă impecabilă și s-a identificat ca fiind ”Abu Khaled”. ”Mi-a spus că vrea să bombardeze trei turnuri… și mi-a ordonat să evacuez zona înconjurătoare”, a mai spus Shaheen, citat de BBC.

Shaheen a relatat că se îndoia că apelul era real, deoarece pe rețelele de socializare au existat avertismente numeroase care atrăgeau atenția asupra apelurilor false din Israel, așa că i-a cerut bărbatului să tragă un foc de avertisment, pentru a avea dovezi, cât și pentru ca zgomotul să alerteze pe oricine care nu fusese încă evacuat. Un foc de avertisment venit aparent de nicăieri, probabil de la o dronă, a lovit una dintre clădirile de apartamente amenințate, a spus el. ”L-am rugat să mai tragă un foc de avertisment înainte de a bombarda, iar focul de avertisment s-a auzit iar”, a spus Shaheen.

Israelul folosește uneori rachete fără focoase ca avertismente, într-o mișcare cunoscută în mod obișnuit sub numele de „roof knocking”. Cu toate acestea, practica a fost mai puțin utilizată în acest război.

Shaheen a alergat apoi prin cartier indemnându-i pe toți cei din cele trei clădiri de apartamente să evacueze zona. Clădirea sa se afla în apropiere, dar nu era una dintre cele vizate. Agentul a petrecut mai bine de o oră la telefon cu Shaheen, spunându-i că îi va acorda timp, deoarece nu dorea ca nimeni să moară. Shaheen l-a întrebat apoi pe bărbat de ce voiau să bombardeze zona, întrucât erau doar apartamente rezidențiale, iar bărbatul i-a răspuns că ”sunt unele lucruri pe care noi le vedem și pe care voi nu le vedeți’”.

Shaheen a confirmat că zona este liberă, iar bărbatul i-a spus că vor începe bombardarea primei clădiri, ceea ce au făcut, apoi toate cele trei clădiri specificate au fost lovite în timp ce avioanele israeliene survolau zona. Când bombardamentul s-a terminat, israelianul l-a apelat din nou pe Shaheen spunându-i ”am terminat… puteți să vă întoarceți”.

BBC l-a contactat pe Shaheen după ce mai mulți locuitori din al-Zahra l-au identificat ca fiind cel care a primit apelurile de avertizare. Israelul a cerut în repetate rânduri locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să se mute spre sud, într-o zonă mai sigură, și continuă să facă acest lucru în urma lansării recentei ofensive terestre care a înconjurat orașul Gaza, unde Hamas are o infrastructură extinsă.

IDF a făcut publice înregistrări ale altor apeluri efectuate de ofițeri din cadrul Unității 504 a Direcției de Informații Militare – specializată în HUMINT – către locuitorii din Gaza, îndemnându-i să evacueze clădirile și să plece spre sud. În una dintre înregistrări, un palestinian poate fi auzit spunându-i ofițerului israelian că Hamas trage în oamenii care încercau să fugă spre sud.

Cu ce candidat ați vota dacă duminica viitoare ar fi alegerile prezidențiale?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Când se dau cupoanele de transport pentru pensionari și ce schimbări aduce 2024

În contextul anului 2024, pensionarii din România se confruntă...

Robert Sighiartau, declarații ferme: PSD trebuie dat afară de la guvernare

Deputatul Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a făcut declarații...

Crăciunul de anul acesta vine cu surprize mari pentru iubitorii de zăpadă

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, aduce perspective interesante asupra evoluției...

Tudor Chirilă nu vrea să le cumpere telefoane copiilor lui: ”Au înțeles foarte clar”

Reputatul cântăreț, compozitor și actor Tudor Chirilă, cunoscut și...