Tinerii sub 21 de ani nu vor mai putea să conducă vehicule cu o putere de peste 100 de cai putere, conform unei propuneri legislative recente depuse la Senat care vizează modificări ale Codului Rutier. Propunerea cuprinde, de asemenea, extinderea programului de pregătire teoretică și practică pentru școlile de șoferi. În plus, poliția va fi obligată să informeze șoferii cu privire la amplasarea radarelor pe drumurile publice din România.
Conform noilor prevederi, șoferii cu vârste sub 21 de ani sau cu o experiență de conducere mai mică de un an pentru vehiculele din categoria B vor putea conduce doar mașini cu o putere de sub 100 de cai putere sau 75 kW în cazul mașinilor electrice. Inițiată de un grup de senatori și deputați UDMR, propunerea legislativă propune majorarea numărului minim de ore de pregătire necesare pentru obținerea permisului de conducere de categoria B, de la 20 la 25 de ore pentru partea teoretică și de la 35 la 45 de ore pentru partea practică.
Prezentul Cod Rutier nu impune astfel de restricții, astfel încât șoferii cu experiență sunt adesea în alertă în ceea ce privește tinerii șoferi care conduc vehicule puternice, dat fiind riscul de accidente cauzate de lipsa de experiență și de cunoștințe în materie de conducere preventivă. Potrivit inițiatorilor, „șoferilor cu vârste sub 21 de ani, precum și celor cu o experiență de conducere mai mică de un an pentru vehiculele din categoria B, li se interzice să conducă vehicule care depășesc puterea de 100 CP, respectiv 75 kW în cazul vehiculelor electrice”.
Acest lucru a stârnit îngrijorare în rândul unor experți și părinți, care susțin că propunerea ar putea afecta practicile actuale ale familiilor în ceea ce privește împărțirea mașinilor. Obligarea tinerilor șoferi să conducă doar vehicule cu o putere limitată ar putea crea o presiune suplimentară asupra familiilor, care ar trebui să facă ajustări majore în ceea ce privește opțiunile de mașini disponibile pentru membrii mai tineri ai familiei.

nu vor ei sa imi suga pl mai bn? pentru ce mai e B1