Moment istoric: încep negocierile pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la UE

Date:

Comisia Europeană a decis miercuri să recomande Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, țări care au primit anul trecut statutul de țări candidate.

Anunțul a fost făcut în contextul unor eforturi susținute de reformă și progrese remarcabile obținute de cele două state. Recomandarea Comisiei vizează adoptarea unor cadre de negociere după implementarea unor măsuri-cheie de către cele două țări. Comisia a subliniat că va raporta Consiliului până în martie 2024 privind evoluțiile legate de aceste măsuri.

Președintele Maia Sandu a salutat prompt decizia, exprimându-și satisfacția față de recunoașterea eforturilor depuse de instituțiile statului și cetățenii Republicii Moldova pentru a promova reformele necesare. Sandu a subliniat importanța continuării acestor eforturi, reafirmând angajamentul Moldovei de a deveni un stat european până în 2030.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat încrederea că Ucraina va deveni parte a Uniunii Europene prin reforme interne și consolidarea instituțiilor statului. Zelenski a subliniat importanța consolidării relațiilor cu UE, evidențiind beneficiile economice și sociale ale acestei asocieri.

Decizia finală privind începerea negocierilor de aderare cu cele două țări va fi luată de statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. De asemenea, membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European vor analiza în detaliu viitorul politicii de extindere a UE și progresul înregistrat în țările vizate de pachetul de extindere, în cadrul unei audieri cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi.

Cu ce candidat ați vota dacă duminica viitoare ar fi alegerile prezidențiale?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Profesorii au luat țeapă, Ciolacu a găsit o scuză pentru a nu le mai mări salariile cu 40%

În cadrul ședinței de guvern de vineri, premierul Marcel...

Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing

Influenta publicație Politico a adus în atenția opiniei publice...

Bogdan Glăvan: ”România e condusă de o juntă militară specifică țărilor înapoiate“

Profesorul universitar Bogdan Glăvan a atras atenția asupra unei...

Deși a luat BAC-ul la 29 de ani, Ciolacu e revoltat de rezultatul elevilor la testele PISA

În contextul reacțiilor vehemente legate de rezultatele dezamăgitoare ale...