În timp ce majoritatea site-urile de știri s-au grăbit să înghită gălușca cu combaterea evaziunii fiscale prin reducerea plafonului la plățile cash, Expres Media vă explica, în cel mai simplu mod cu putință, că această lege nu are nicio legătură cu combaterea economiei subterane. Drept dovadă, primul efect produs de această lege a fost mărirea comisioanelor de către bănci, legea urmând să fie anulată prin Ordonanță de Urgență.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că intenționează să emită o Ordonanță de Urgență prin care va elimina plafonarea recent introdusă pentru plățile în numerar. În urma discuțiilor cu micii întreprinzători, mediul de afaceri și reprezentanții sistemului bancar, premierul a decis să revizuiască propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor. Acesta a subliniat importanța sprijinirii oamenilor simpli și a micilor întreprinzători, menționând că aceștia sunt cei pe umerii cărora se sprijină țara.
„Toate limitele actuale de plăți cash vor rămâne neschimbate, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi. În același timp, doresc să adresez un avertisment evazioniștilor care au profitat de această dezbatere publică: vă voi căuta și vă voi trage la răspundere! Niciun evazionist nu va scăpa nepedepsit!”, a comunicat Ciolacu pe Facebook.
Conform pachetului de măsuri fiscale și bugetare asumat de Guvern în Parlament, era planificată reducerea plăților cash către companii și persoane fizice începând din luna noiembrie. Potrivit reglementărilor propuse de Ciolacu în Parlament, plățile către persoanele juridice ar fi trebuit să fie limitate la 1.000 de lei pe zi de persoană. În ceea ce privește încasările și plățile între persoane juridice și persoane fizice, plafonul zilnic era de 5.000 de lei pentru tranzacții către sau de la o persoană, iar sumele de numerar din casieriile persoanelor juridice nu ar fi trebuit să depășească 50.000 de lei la sfârșitul unei zile. Încasările și plățile cash între două persoane fizice ar fi rămas limitate la 10.000 de lei pe zi.
În acest articol vă explicăm, ba chiar vă dăm și două exemple, cum plafonarea plăților la cash nu are nicio legătură cu combaterea evaziunii fiscale: Plafonarea plăților cash este o formă de control, nu are legătură cu combaterea evaziunii
