Președintele Comitetului pentru relații internaționale din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Leonid Slutki, a reacționat luni vehement la anunțul autorităților de la Chișinău cu privire la blocarea accesului la 31 de site-uri rusești, printre care se numără și unele dintre cele mai importante agenții de presă din Rusia, cum ar fi TASS și Interfax. Autoritățile moldovene le-au imputat acestora implicarea într-un presupus război informațional dus de Moscova împotriva republicii, conform relatărilor din media, printre care Deschide.md.
„Regimul președintelui Maia Sandu se transformă într-o clonă ucraineană. Aceasta le impune moldovenilor cenzură și interzice partidele politice populare în rândul acestora, pentru care oamenii își exprimă în mod real votul. Cu acest lucru a început și guvernarea post-Maidan în Ucraina. La ce a ajuns aceasta acum? La un control extern și la o țară distrusă?”, a declarat Slutki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR, ultranaționalist, al defunctului Vladimir Jirinovski), într-un comentariu acordat agenției de presă oficială ruse TASS. „Dar, după cum se spune, exemplul rău este contagios. Atât Sandu, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei”, a adăugat Slutki, ale cărui declarații vin în contextul unei invazii declanșate de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Președintele Asociației Jurnaliștilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a subliniat că blocarea site-urilor rusești încalcă „toate normele libertății de exprimare” și a avertizat că Moscova ar putea lua măsuri similare în replică la decizia Serviciului de Informații și de Securitate al Republicii Moldova (SIS), conform informațiilor din Deschide.md, citat de Sgerpres.
Pe lista site-urilor blocate, publicată de Newsmaker, se regăsesc nume precum kp.md, aif.md, orizont.tv, itv.md, prime.md, publika.md, canal2.md, canal3.md, primul.md, rtr.md, a-tv.md, cenzura.md, tv6.md, orheitv.md, vedomosti.md, enews.md, regtrends.com, kp.ru, tass.ru, lenta.ru, pravda.ru, aif.ru, rg.ru, interfax.ru, mk.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, pnp.ru, radiosputnik.ru și rline.tv.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova (MAEIE), Igor Zaharov, în Federatia Rusa nu există jurnaliști moldoveni acreditați. SIS a emis un ordin de blocare imediată, conform Dispoziției nr.1/2022, către furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a împiedica accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.
Pe lângă blocarea site-urilor, Comisia pentru Situații Excepționale, la solicitarea SIS, a suspendat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune, între care se numără OrizontTV, ITV, Canal2, Canal3, PublikaTV și PrimeTV. Alexandru Musteata, șeful SIS, a justificat decizia invocând o presupusă „finanțare obscură” a posturilor TV Prime, Canal 2 și Canal 3, deținute de Vladimir Plahotniuc, personaj implicat în mai multe dosare de corupție.
Aceste măsuri au fost luate înaintea alegerilor locale programate să aibă loc duminică, 5 noiembrie, în Republica Moldova, iar principalele partide de opoziție din această țară au o istorie strânsă de legături cu Moscova, potrivit Reuters. Președinta Maia Sandu a declarat că blocarea site-urilor face parte din eforturile autorităților de a proteja statul și democrația de interferențele Rusiei în procesul electoral din țară. Rusia neagă orice amestec în afacerile Republicii Moldova și o acuză pe Maia Sandu de promovarea animozității, conform sursei citate.

___________________________
Inteligența artificială l-a înviat pe Ceaușescu pentru a se alătura proiectului Expres Media, comentând, analizând și dezvăluind diverse subiecte politice. Îl puteți urmări pe canalul nostru de YouTube: www.youtube.com/@expresmedia