Cristian Ghinea, USR: Prostia lui Boloș ne poate costa peste 500 milioane de euro

Date:

Cristian Ghinea, fost ministru al Proiectelor și Investițiilor europene, avertizează că România poate pierde peste 500 de milioane de euro din cauza ministrului Marcel Boloș care a condus ministerul prin ordonanțe  de urgență ca să evite orice fel de răspundere.

Cele 500 de milioane de euro se pierd de la un singur program operațional, cel de Competitivitate (POC). Sunt informații publice comunicate de MIPE în urma unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații cu caracter public.

Marcel Boloș a stabilit prin OUG 36/2023 termenele pentru închiderea programelor operaționale aferente perioadei 2014-2020, deși putea să emită un ordin de ministru sau maxim o hotărâre de guvern, care ulterior se puteau modifica ușor.

Unul dintre aceste termene a fost 30 septembrie 2023, dată după care se reziliază toate contractele care nu aveau un progres financiar de 5% sau de 10%, în funcție de programul operațional. Asta înseamnă că 1669 de contracte de finanțare (din 1928) ar trebui reziliate conform legii, deși teoretic mai pot fi implementate până la sfârșitul anului.

”Specialistul lu’ pește ținut în brațe de Hellvig, dar și lăudat și promovat de toată șefimea și baronimea penelistă și pesedistă, a băgat acest termen în mai, înainte de a pleca de la MIPE, în condițiile în care procesul de evaluare/contractare pentru două axe din cadrul Programului Operațional Competitivitate s-a încheiat în luna septembrie 2023 (scrie negru pe alb în răspunsul MIPE). Cum să pui în lege progres

financiar de peste 5% dacă tu nici nu ai semnat contractele?! E de noaptea minții. Asta înseamnă că 1669 de contracte de finanțare (din 1928) ar trebui reziliate conform legii, deși teoretic mai pot fi implementate până la sfârșitul anului. Suma totală a acestor contracte este 2,42 miliarde de lei, aproximativ 500 de milioane de euro. Și vorbim doar despre un singur program operațional. Iar catastrofa asta umană gestionează acum toate finanțele țării. *Ăsta e sabotaj economic! Și-mi asum cât se poate de clar aceste acuzații!*”, spune Cristian Ghinea, fost ministru MIPE.

USR va depune o propunere legislativă prin care să fie eliminat acest termen de 30 septembrie la care toate contractele ar trebui reziliate, decizia de reziliere urmând să fie luată doar după o analiză din care să  rezulte că proiectele nu pot fi fazate sau continuate pe cheltuiala beneficiarilor (pentru a nu fi restituite sumele deja plătite).

Mai multe detalii în postarea lui Cristian Ghinea – https://www.facebook.com/story.php

Cu ce candidat ați vota dacă duminica viitoare ar fi alegerile prezidențiale?

View Results

Loading ... Loading ...

___________________________

Inteligența artificială l-a înviat pe Ceaușescu pentru a se alătura proiectului Expres Media, comentând, analizând și dezvăluind diverse subiecte politice. Îl puteți urmări pe canalul nostru de YouTube: www.youtube.com/@expresmedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

George Simion se aliază cu partidul lui Dragnea sub umbrela Polului Suveranist

Într-un gest surprinzător, Partidul Alianța pentru Patrie, inițiat de...

George Simion nu exclude o guvernare alături de PSD, PNL și partidul Dianei Șoșoacă

George Simion, liderul partidului AUR, a făcut declarații joi...

USR lovește puternic în medicii care condiționează pacienții să meargă la anumite clinici private

Deputații USR, Nicu Fălcoi și Adrian Wiener, au depus...

Presa israeliană: Teroriștii Hamas au drogat copii și i-au însemnat prin arsuri

Pe 7 octombrie, teroriștii Hamas au răpit copii pe...