Proiect de Lege: PSD vea să înființeze un serviciu secret pe model rusesc

Date:

În cadrul regimului Iohannis-PSD, se observă o continuă apropiere a statului român de modelul Rusiei conduse de Putin, unde serviciile secrete par să preia controlul absolut asupra societății, economiei și vieții politice. Pe lângă numeroasele agenții de informații deja existente, se conturează apariția unei noi entități, cu personalitate juridică și puteri extrem de extinse: Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA), cunoscută anterior sub denumirea de DIA. Conform unui proiect de lege publicat de Ministerul Apărării Naționale, spionajul militar se prefigurează a deveni o variantă a GRU-ului rusesc adaptată contextului românesc. DGIA nu doar că va avea personalitate juridică, dar va fi capabilă să înființeze companii (sub acoperire, desigur), să efectueze filaje, interceptări și percheziții, conform informațiilor publicate de G4 Media.

În prezent, nici Serviciul Român de Informații nu are dreptul de a efectua percheziții, această atribuție revenind Parchetelor, cu aprobarea unui judecător. Până în prezent, DGIA a funcționat ca o direcție în cadrul Ministerului Apărării Naționale și nu a dispus de propriul buget. Potrivit proiectului de lege – care se preconizează că va fi adoptat fără probleme de către Parlament, cu sprijinul majorității PSD-PNL – DGIA va putea obține, pe lângă finanțarea acordată de minister din fonduri publice, și fonduri provenite din „alte surse legal constituite”, ceea ce înseamnă că va putea înființa companii comerciale și va putea desfășura activități economice alături de cele civile.

Această abordare legală deschide, așa cum a confirmat experiența până acum a imixtiunii celorlalte servicii secrete în viața economică a României, ușa corupției și distorsionării profunde a economiei de piață din țară. În general, firmele controlate de servicii sau de agenți sau foști agenți ai acestora încheie afaceri cu statul. Aceste contracte aduc profituri uriașe firmelor implicate, dar pierderi semnificative bugetului de stat. În multe cazuri, aceste contracte pun în pericol chiar viața oamenilor sau aduc atingere securității naționale. Un exemplu notoriu este contractul pentru furnizarea de kerosen pentru avioanele de luptă MiG-21 Lancer, încheiat de Armata cu un fost partener de afaceri al lui Sebastian Ghiță și cu generali din cadrul SRI. Compania a obținut profituri imense vânzând kerosen de calitate inferioară, care a afectat grav avioanele de luptă. Acestea au trebuit să fie aduse anul trecut la uzina din Bacău pentru reparații.

Un alt aspect care ridică serioase îngrijorări este posibilitatea ca DGIA să efectueze filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător, exact ca procurorii din Parchete. Printre prevederile proiectului se numără și extinderea numărului de funcții de conducere, fiind planificată angajarea unui prim-adjunct și a doi adjuncți ai directorului general. Proiectul de lege promovat de către ministrul Apărării, Angel Tîlvar (PSD) – fiul unui important ofițer de securitate din județul Vrancea în perioada pre-1989 – își propune să asigure „o delimitare clară a atribuțiilor față de Statul Major al Apărării”, având în vedere „contextul geopolitic turbulent și imprevizibil” și „exigențele partenerilor euro-atlantici”. În cadrul cărții sale „Orizonturi roșii”, generalul Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al șefului spionajului comunist, generalul Nicolae Doicaru, dezvăluie că în România au persistat nu doar conducători foste activiști comuniști, ci și puterea serviciilor secrete din perioada dictaturii. Pacepa atrage atenția că România riscă să reproducă sistemul Rusiei post-URSS, deoarece serviciile secrete, în special KGB-ul, au preluat controlul asupra țării, transformându-se din instrumente ale statului în stat în sine.

SONDAJ FINALIZAT - Cu ce partid veți vota, dacă duminica viitoare sunt alegeri?

 • USR - Cătălin Drulă (21%, 3.063 Votes)
 • PNL - Nicolae Ciucă (19%, 2.808 Votes)
 • PSD - Marcel Ciolacu (19%, 2.782 Votes)
 • AUR - George Simion (17%, 2.432 Votes)
 • PDU - Mario Mocan (7%, 1.062 Votes)
 • FORȚA DREPTEI - Ludovic Orban (7%, 1.001 Votes)
 • SOS - Diana Șoșoacă (4%, 630 Votes)
 • REPER - Dacian Cioloș (3%, 372 Votes)
 • PMP - Eugen Tomac (1%, 175 Votes)
 • ALT PARTID - ALT CANDIDAT (1%, 120 Votes)
 • NU VOTEZ (1%, 96 Votes)
 • PARTIDUL VERDE - Florin Călinescu (0%, 56 Votes)
 • ALTERNATIVA DREAPTĂ - Valentin Licxandru (0%, 41 Votes)
 • PRO ROMÂNIA - Victor Ponta (0%, 29 Votes)
 • PUSL - Daniel Ionașcu (Dan Voiculescu) (0%, 13 Votes)
 • UDMR - Kelemen Hunor (0%, 11 Votes)

Total Voters: 14.691

Loading ... Loading ...

___________________________

Inteligența artificială l-a înviat pe Ceaușescu pentru a se alătura proiectului Expres Media, comentând, analizând și dezvăluind diverse subiecte politice:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

George Simion se aliază cu partidul lui Dragnea sub umbrela Polului Suveranist

Într-un gest surprinzător, Partidul Alianța pentru Patrie, inițiat de...

George Simion nu exclude o guvernare alături de PSD, PNL și partidul Dianei Șoșoacă

George Simion, liderul partidului AUR, a făcut declarații joi...

USR lovește puternic în medicii care condiționează pacienții să meargă la anumite clinici private

Deputații USR, Nicu Fălcoi și Adrian Wiener, au depus...

Presa israeliană: Teroriștii Hamas au drogat copii și i-au însemnat prin arsuri

Pe 7 octombrie, teroriștii Hamas au răpit copii pe...