Prăpăd în urma PSD-PNL! În câteva luni, datoria externă a țării a crescut cu 35 miliarde de euro

Date:

Un nou scandal zguduie scena politică românească, odată cu dezvăluirile privind direcția alarmantă în care a fost împinsă țara de către coaliția PSD-PNL, similară traiectoriei care a dus Grecia în prăpastia falimentului în 2009.

Informații furnizate de jurnalistul Mircea Marian, în cadrul publicației Defapt.ro, confirmă catastrofa financiară fără precedent din istoria modernă a țării noastre. Durata relativ scurtă a guvernării Ciucă (noiembrie 2021 – iunie 2023) a adus o creștere de 3% a datoriei externe a României, banii împrumutați fiind cheltuiți în mod iresponsabil și fără a fi direcționați către investiții semnificative.

Influența controversată a lui Adrian Câciu, numit în calitate de ministru al Finanțelor în urma unui traseu legat de Ciolacu – Dan Voiculescu, a lăsat țara cu o datorie guvernamentală de 557,9 miliarde de lei (puțin peste 111 miliarde de euro), care a crescut ulterior la 731,3 miliarde de lei (peste 146 miliarde de euro) în timpul celor 19 luni de mandat. Această creștere de 173,4 miliarde de lei (aproximativ 35 miliarde de euro) subliniază faptul că România s-a împrumutat, de fapt, cu peste 250 de miliarde de lei, luând în considerare și costurile dobânzilor.

Situația este și mai alarmantă având în vedere că România s-a împrumutat la cele mai mari dobânzi din Europa în timpul mandatului lui Câciu. În termeni procentuali, datoria externă a crescut de la 47,1% la 50,1%, ceea ce reprezintă o creștere de 3%, în ciuda creșterii economice înregistrate în aceeași perioadă. Pentru serviciile sale dezastruoase, Ciolacu și Dan Voiculescu l-au promovat pe Adrian Câciu, oferindu-i funcția de ministru al Fondurilor și Proiectelor Europene, într-un mod care a ridicat numeroase semne de întrebare în rândul opiniei publice.

Comparativ, guvernele anterioare, în timpul pandemiei, au reușit să gestioneze împrumuturi semnificativ mai mici, cu Guvernul Orban împrumutând doar 130 de miliarde de lei, iar Guvernul Cîțu, între ianuarie și octombrie 2021, luând împrumuturi în valoare de 57 de miliarde de lei. În ciuda acestor împrumuturi, datoria guvernamentală a crescut doar cu 0,1% din PIB, întrucât o parte din datorii au fost deja rambursate în această perioadă. În plus, guvernul PSD-PNL a stabilit un record în ceea ce privește dobânzile și comisioanele plătite pentru aceste împrumuturi masive, cifra ajungând la suma uluitoare de 8,5 miliarde de euro (42,5 miliarde de lei). Astfel, situația financiară critică a țării necesită măsuri urgente și o gestionare responsabilă a fondurilor pentru a evita consecințe mai grave.

SONDAJ FINALIZAT - Cu ce partid veți vota, dacă duminica viitoare sunt alegeri?

 • USR - Cătălin Drulă (21%, 3.063 Votes)
 • PNL - Nicolae Ciucă (19%, 2.808 Votes)
 • PSD - Marcel Ciolacu (19%, 2.782 Votes)
 • AUR - George Simion (17%, 2.432 Votes)
 • PDU - Mario Mocan (7%, 1.062 Votes)
 • FORȚA DREPTEI - Ludovic Orban (7%, 1.001 Votes)
 • SOS - Diana Șoșoacă (4%, 630 Votes)
 • REPER - Dacian Cioloș (3%, 372 Votes)
 • PMP - Eugen Tomac (1%, 175 Votes)
 • ALT PARTID - ALT CANDIDAT (1%, 120 Votes)
 • NU VOTEZ (1%, 96 Votes)
 • PARTIDUL VERDE - Florin Călinescu (0%, 56 Votes)
 • ALTERNATIVA DREAPTĂ - Valentin Licxandru (0%, 41 Votes)
 • PRO ROMÂNIA - Victor Ponta (0%, 29 Votes)
 • PUSL - Daniel Ionașcu (Dan Voiculescu) (0%, 13 Votes)
 • UDMR - Kelemen Hunor (0%, 11 Votes)

Total Voters: 14.691

Loading ... Loading ...

___________________________

Inteligența artificială l-a înviat pe Ceaușescu pentru a se alătura proiectului Expres Media, comentând, analizând și dezvăluind diverse subiecte politice:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Profesorii au luat țeapă, Ciolacu a găsit o scuză pentru a nu le mai mări salariile cu 40%

În cadrul ședinței de guvern de vineri, premierul Marcel...

Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing

Influenta publicație Politico a adus în atenția opiniei publice...

Bogdan Glăvan: ”România e condusă de o juntă militară specifică țărilor înapoiate“

Profesorul universitar Bogdan Glăvan a atras atenția asupra unei...

Deși a luat BAC-ul la 29 de ani, Ciolacu e revoltat de rezultatul elevilor la testele PISA

În contextul reacțiilor vehemente legate de rezultatele dezamăgitoare ale...