Dezvăluiri ale unui fost ofițer SRI despre negocierile lui Vosganian la Moscova

Date:

Sorin Prioteasa, fost ofițer SRI, a dezvăluit într-un articol cum a negociat Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, prețurile la gazele naturale achiziționate de statul român de la ruși. În descrierea sa, Prioteasa susține că a absolvit Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” și că a activat timp de mai mulți ani în domeniul intelligence, demisionând din SRI cu ceva timp în urmă.

„Prin august 2007 pleca la Moscova o delegație de la Ministerul Economiei, condusă de Varujan Vosganian! Scopul declarat al funcționarilor publici era de a negocia prețul gazelor naturale achiziționate de statul român, adică interesul național! Dupa cateva zile ma suna un amic, care incepe sa imi povesteasca cum s-a derulat negocierea de la Moscova, dintre functionarii statului roman si reprezentantii rusilor. Au ajuns acolo romanasii in Moscova, si-au inchiriat un etaj intreg intr-un hotel si trei zile au baut ca porcii. Rusii nici macar nu i-au bagat in seama, se pare ca nici macar nu stiau ca vin românii să negocieze prețul la gazele naturale. După trei zile, când au revenit în țară, funcționarii publici români au declarat că discuțiile au fost fructuoase, dar rezultatele se vor vedea în timp”, a scris Prioteasa pentru publicația Tomis News.

Acesta nu este primul incident de acest fel, conform lui Prioteasa, care menționează că delegații trimiși să reprezinte interesele țării nu au reușit să își îndeplinească sarcinile. În timpul unei discuții ulterioare cu amicul său, Prioteasa a fost convocat de superiorii săi din cadrul SRI, care l-au întrebat despre natura relației sale cu respectiva persoană și despre discuțiile referitoare la întâlnirea de la Moscova.

„Interlocutorii mei erau foarte intrigati de faptul ca persoana respectivă mă sunase, din proprie inițiativă, pentru a-mi comunica comportamentul reprobabil al unor funcționari publici români. Le explic geniilor din fața mea că amicul respectiv este o persoană de la care mai solicit explicații referitoare la mediul de afaceri din România, iar datele furnizate de acesta au fost întotdeauna reale”, a explicat fostul ofițer SRI.

Prioteasa a subliniat că nu a considerat necesar să îl recruteze pe amicul său, deoarece activitatea acestuia nu era în sfera sa de interes, iar verificările nu au relevat informații care să sugereze vreun risc dacă menține legătura cu el. Fostul ofițer a consemnat că amicul său era supravegheat de o unitate a serviciilor de informații naționale, fiind suspectat că obține informații în favoarea unei puteri străine.

SONDAJ FINALIZAT - Cu ce partid veți vota, dacă duminica viitoare sunt alegeri?

 • USR - Cătălin Drulă (21%, 3.063 Votes)
 • PNL - Nicolae Ciucă (19%, 2.808 Votes)
 • PSD - Marcel Ciolacu (19%, 2.782 Votes)
 • AUR - George Simion (17%, 2.432 Votes)
 • PDU - Mario Mocan (7%, 1.062 Votes)
 • FORȚA DREPTEI - Ludovic Orban (7%, 1.001 Votes)
 • SOS - Diana Șoșoacă (4%, 630 Votes)
 • REPER - Dacian Cioloș (3%, 372 Votes)
 • PMP - Eugen Tomac (1%, 175 Votes)
 • ALT PARTID - ALT CANDIDAT (1%, 120 Votes)
 • NU VOTEZ (1%, 96 Votes)
 • PARTIDUL VERDE - Florin Călinescu (0%, 56 Votes)
 • ALTERNATIVA DREAPTĂ - Valentin Licxandru (0%, 41 Votes)
 • PRO ROMÂNIA - Victor Ponta (0%, 29 Votes)
 • PUSL - Daniel Ionașcu (Dan Voiculescu) (0%, 13 Votes)
 • UDMR - Kelemen Hunor (0%, 11 Votes)

Total Voters: 14.691

Loading ... Loading ...

___________________________

Inteligența artificială l-a înviat pe Ceaușescu pentru a se alătura proiectului Expres Media, comentând, analizând și dezvăluind diverse subiecte politice:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Când se dau cupoanele de transport pentru pensionari și ce schimbări aduce 2024

În contextul anului 2024, pensionarii din România se confruntă...

Robert Sighiartau, declarații ferme: PSD trebuie dat afară de la guvernare

Deputatul Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a făcut declarații...

Crăciunul de anul acesta vine cu surprize mari pentru iubitorii de zăpadă

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, aduce perspective interesante asupra evoluției...

Tudor Chirilă nu vrea să le cumpere telefoane copiilor lui: ”Au înțeles foarte clar”

Reputatul cântăreț, compozitor și actor Tudor Chirilă, cunoscut și...