Teodosie visează să fie ridicat în rang de mitropolit în ierarhia BOR

Date:

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a transmis o cerere către conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru a ridica arhiepiscopia la rang de mitropolie, cu posibilitatea ca el însuși să fie promovat în grad de mitropolit, au confirmat surse din apropierea BOR pentru G4Media. Teodosie a făcut deja o astfel de tentativă în anul 2021, însă a fost respins printr-o scrisoare dură expediată de Patriarhul Daniel, conform informațiilor obținute de G4Media. În cadrul ședinței sinodului programată să aibă loc miercuri, se va decide dacă cererea sa va fi supusă la vot și aprobată sau respinsă de către membrii sinodului.

Cererea anterioară a lui Teodosie, din anul 2021, de a urca în ierarhia bisericii și de a fi transformat în mitropolit, a fost respinsă oficial de către conducerea BOR, iar decizia a fost comunicată într-o scrisoare expediată de cancelaria Sfântului Sinod, cu semnătura Patriarhului Daniel. Scrisoarea reflectă tensiunile existente între cei doi ierarhi, accentuate de comportamentul arhiepiscopului Tomisului în perioada pandemiei.

În documentul oficial emis în aprilie 2021, Teodosie este acuzat că a manifestat dorința de a avansa Arhiepiscopia Tomisului la statutul de mitropolie dintr-o „ambiție personală”, fără a îndeplini toate cerințele necesare pentru o astfel de promovare. De asemenea, decizia de respingere subliniază atât comportamentul său public, cât și cel intern în cadrul bisericii, subliniind neregulile din Arhiepiscopia Tomisului, cum ar fi hirotonia unor teologi din alte eparhii fără documente de ieșire canonică, admiterea la doctorat a candidaților cu note sub 8,5 sau primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără aprobarea chiriarhului acestora.

Mai mult, în decizia oficială emisă în 2021 s-au evidențiat problemele din cadrul școlii doctorale asociate Arhiepiscopiei Tomisului, cum ar fi tezele plagiate, profesorii fără legătură cu disciplina sau deficiențele de redactare a textelor. Posibila promovare a lui Teodosie va fi din nou supusă la discuție în cadrul sinodului, unde va fi luată o decizie cu privire la această solicitare.

___________________________

Inteligența artificială l-a înviat pe Ceaușescu pentru a se alătura proiectului Expres Media, comentând, analizând și dezvăluind diverse subiecte politice:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Când se dau cupoanele de transport pentru pensionari și ce schimbări aduce 2024

În contextul anului 2024, pensionarii din România se confruntă...

Robert Sighiartau, declarații ferme: PSD trebuie dat afară de la guvernare

Deputatul Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a făcut declarații...

Crăciunul de anul acesta vine cu surprize mari pentru iubitorii de zăpadă

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, aduce perspective interesante asupra evoluției...

Tudor Chirilă nu vrea să le cumpere telefoane copiilor lui: ”Au înțeles foarte clar”

Reputatul cântăreț, compozitor și actor Tudor Chirilă, cunoscut și...