Care este motivul pentru care statul român stă cu mâinile în sân în fața propagandei ruse

Date:

În prezent, România este parte a unui război hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. Acest lucru a venit la pachet cu o puternică campanie de propagandă și dezinformare din partea Rusiei, cetățenii români numărându-se printre principalele ținte.

Cu câteva luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, spațiul online românesc, cu precădere rețele sociale, a fost lovit ciudat de brusc de un curent de naționalism exacerbat care a adus în atenția publicului situația etnicilor români din Ucraina. Astfel, plecând de la un adevăr, în cel mai subtil mod, propaganda rusă a inoculat ideea că ucrainenii sunt oribili și că ar merita să li se întâmple cele mai urâte lucruri. Acesta a și fost ”ghiocelul care a prevestit venirea primăverii”.

Suntem pe 24 februarie 2022, zi în care întreaga planetă rămâne înmurmurată la aflarea veștii că Rusia a deics să invadeze militar Ucraina, fără nicio justificare reală, motiv pentru care lumea civlizată reacționează și condamnă ferm decizia rușilor. În schimb, aceștia calcă pedala propagandei și trec astfel la următoarea etapă. A două etapă a propagandei ruse a fost evazivă, evitându-se să se spună direct că Rusia este ok și că are dreptate în acest război. Mai degrabă, propaganda rusă a încercat să inducă ideea că și ucrainenii au partea lor de vină. Lucru care a și funcționat. Mulți dintre români erau ferm convinși că Ucraina are și ea partea ei de vină. Exact ca atunci când vecinul își agresează nevasta, iar tu nu intervii pentru că știi sigur că a făcut ea ceva greșit, altfel nu o bătea bărbatu-său. GREȘIT!

Și pentru că lucrurile au escaladat, iar rușii se tot îndepărtau tot mai mult de obiectivele lor, aceștia iau decizia să joace la rupere, fapt care face ca firul nataritv al propagandei să fie dezvoltat pe segmente generale, propagat în întreaga lumea cu același fir narativ, și locale. Pe partea de propagandă locală, România se confruntă cu următoarele fire narative:

 • românii care susțin Ucraina sunt trădători
 • România este doar o colonie a vestului
 • democrația de tip vestic a eșuat
 • NATO a provocat Rusia, astfel declanșând invazia Ucrainei
 • politicienii români nu servesc interesele românilor, în contextul războiului
 • NATO și UE sunt slabe și nu pot opune nicio rezistență în fața tăvălugului rusesc
 • Rusia este puternică și trebuie ca lumea să se teamă de ea
 • dacă România se amestecă, Occidentul nu va veni să o apere
 • statul român are grijă de ucraineni, în timp ce copiii români mor de foame

Toate acestea, coroborate cu o lipsă acută a educației (avem cel mai mare număr de analfabeți din Europa), au făcut ca românii să nu discerne între realitate și propagandă. La această situație au contribuit serios personaje precum Șoșoacă sau partide precum AUR. Diana Șoșoacă este un promoter asumat pro-Rusia, aceasta afișându-se la braț cu ambasadorul Rusiei la București. Cea mai controversată reacție a senatoarei, pe această temă, a fost atunci când a cerut, printr-un proiect de Lege, ca România să invadeze Ucraina și să anexeze mai multe teritorii. Prin acea inițiativă, Șoșoacă susține public discursul fostului președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, care declara în vara lui 2022 că România și-ar dori să anexeze teritorii din Ucraina.

În tot acest timp pare ca statul român este în transă, mimând câteva tentative de combatere a narativelor rusești. Și dacă de la politicienii partidului AUR nu are nimeni așteptări să facă ceva în acest sens, acest partid fiind unul dintre vectorii de propagandă ai Rusiei, de la politicienii aflați la putere mă așteptam să sesizeze acest pericol inerent. În schimb, PSD și PNL au fost mai preocupați de privilegiile lor, decât să combată propaganda rusă. Iar lucru acesta a făcut ca o parte semnificativă a populației să îmbrățișeze curentele politice extremiste, fiind un fenomen care a luat amploare și în rândul tinerilor.

Cu sigraunță aveți cunoștințe care devin foarte vocale și foarte agresive atunci când vine vorba despre banii alocați de statul român refugiaților ucraineni. Ei bine, în realitate, banii aceia sunt de la Uniunea Europeană. Da, UE ne-a acordat, pentru început, jumătate de miliard de euro pentru ca noi să-i ajutăm pe refugiații ucraineni. Iar acesta este doar un exemplu despre modul în care mulți dintre noi au căzut pradă propagandei rusești.

Partea interesantă este că există o lege care reglemtentează Securitatea Națională, fiind vorba de Legea 51 din 1991, modificată prin Legea 58 din 2023, lege care reglementează Securitatea și Apărarea Cibernetică. Printre altele, această Lege cuprinde și un capitol care se referă la acțiuni hibride, adică la dezinformare, dar numai acelea care schimbă ordinea constituțională. Pe scurt, legea obligă SRI să intervină și să elimine orice amenințare în cazul în care alegerile sunt influențate prin propagandă/dezinformare. Partea bună este că, în sfârșit, avem o astfel de lege, partea proastă este că trebuie să așteptăm alegerile.

Însă, până vin alegerile și până politicienii români conștientizează cu adevărat pericolul care ne paște, haideți să combatem împreună câteva narative rusești:

 1. Rusia este un stare mare și puternic – FALS! Toată lumea știe că în ziua de azi, ești puternic dacă deții informații și ai bani. Rusia pare că nu mai stă atât de bine la capitolul informații (au mizat în mod greșit pe faptul că Europa va asista nepăsătoare la invazia Ucrainei), iar când vine vorba de bani… forurile internaționale (ONU, FMI și Banca Mondială) clasează Rusia pe locul 13 în lume ca putere economică. Țări precum Germania, Spania, Franța, Japonia, etc. sunt mult mai puternice financiar față de Rusia. Și dacă ne uităm în istorie, rușii nu au stat bine cu banii nici în trecut. Dacă SUA și Marea Britanie nu ajutatu financiar și militar URSS, Germania nazistă ar fi șters de pe fața pământului acest ”imperiu”.
 2. NATO provoacă Rusia – FALS! În realitate, rușii au fost dintodeauna un stat agresor. România a fost invadată de Rusia de 12 ori. Rușii au agresat zeci de state, sub pretexte false. Polonia, România, Ucraina, Azerbaijan, Japonia, China, Finlanda, Georgia, Letonia, Lituania, Ungaria, Cehoslovacia, Etiopia, Afganistan, Moldova, Tajikistan, Siria, Cecenia, Angola, Koreea de Nord sau Germania sunt țări atacate sau invadate de ruși. Toate țările din proximitatea Rusiei au aderat la NATO de frica atacurilor și invaziilor rusești. Finalnda este ultimul și cel mai bun exemplu, devenit oficial țară membră a NATO, după decenii de neutralitate militară, ca răspuns la amenințarea Rusiei.

2 COMENTARII

 1. Cei proruși sunt prea grav BOLNAVI DE PROSTIE CRONICĂ ȘI UNDE BÎNTUIE BEZNA,DACĂ SE ÎNCEARCĂ SPARGEREA BEZNEI CU O RAZĂ DE LUMINĂ SPRE DEZMETICIRE,EI SUNT DERANJAȚI DE LUMINA TREZIRII PE CARE NU O SUPORTĂ,EXACT STIL BOLȘEVIC,DE AICI REZULTĂ TOT UNIVERSUL LOR CREIERAL,SCUFUNDAT ÎN HORBECĂIREA DEGRADANTĂ,CARE NU LE PERMITE SĂ ÎNȚELEAGĂ ADEVĂRUL ȘI AȘA ZAC EI ÎN CACIALMAUA rusească CRIMINALĂ.VAI,VAI,CE PĂCAT,
  UN PROBOLȘEVIC A VOMAT
  ȘI S-A ÎNECAT!

 2. Statul român este inert, preocupat de aceeași veșnică manipulare și îndobitocire a celor care se lasă îndobitociți, nu are nici o strategie proprie, totul este lăsat la ce o da Domnul….mereu este un stat pasiv , reactiv pe alocuri și asta numai atunci când interesele personale primează. Statul român nu are nici un fel de strategie de țară și trece cu brio peste toate subiectele de interes european. Statul român nu se poate reforma niciodată cu acești politicieni corupți și dobitoci. Așa că noi prostimea suntem din nou fiecare pentru el și familia lui într-o lupta continua cu un stat de bugetari burtoși care proslăvesc ode partidului iubit. Un neam de doi bani, fără coloana vertebrala, fără conștiință națională, neam de hoți și parveniți de drogați și cocalari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Când se dau cupoanele de transport pentru pensionari și ce schimbări aduce 2024

În contextul anului 2024, pensionarii din România se confruntă...

Robert Sighiartau, declarații ferme: PSD trebuie dat afară de la guvernare

Deputatul Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a făcut declarații...

Crăciunul de anul acesta vine cu surprize mari pentru iubitorii de zăpadă

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, aduce perspective interesante asupra evoluției...

Tudor Chirilă nu vrea să le cumpere telefoane copiilor lui: ”Au înțeles foarte clar”

Reputatul cântăreț, compozitor și actor Tudor Chirilă, cunoscut și...