Pro-rușii câștigă alegerile parlamentare din Slovacia. Aceștia se opun vehement înarmării Kievului

Date:

Robert Fico, fostul premier al Slovaciei, a obținut victoria în alegerile parlamentare desfășurate sâmbătă, atrăgându-și susținătorii cu un discurs antioccidental și pro-rus. Acesta se pregătește să conducă pentru a patra oară țara membră a Uniunii Europene, adoptând o abordare flexibilă în politică pentru a câștiga electoratul în schimbare. Fico, în vârstă de 59 de ani, a avut o carieră politică ce a acoperit trei decenii, marcându-se prin trecerea de la poziții pro-europene la discursuri naționaliste anti-Bruxelles și anti-americane, adaptându-se cu pricepere la opinia publică și la schimbările politice, conform Reuters.

Cu toate acestea, Fico a rămas consecvent în ceea ce privește promisiunile sale de a proteja nivelul de trai al cetățenilor săi, în special al celor care au rămas în urmă în comparație cu vestul Europei, într-o țară unde recuperarea decalajului față de Occident se desfășoară lent, iar mulți își amintesc cu nostalgie de perioada comunistă.

În ultimii patru ani, Fico a adoptat poziții politice mai radicale, inclusiv critici la adresa aliaților occidentali, promisiuni de a întrerupe sprijinul militar pentru Ucraina, atacuri la adresa sancțiunilor impuse Rusiei și amenințări cu veto-ul împotriva oricărei viitoare extinderi a NATO pentru Ucraina. Sloganul său de campanie, „Nici măcar o rundă,” referitor la conflictul din Ucraina, a atras susținători din rândul celor 5,5 milioane de locuitori ai Slovaciei, în ciuda faptului că doar o minoritate consideră Rusia vinovată pentru războiul din Ucraina, în această țară membră a NATO.

Fico, care a fost considerat inspirat de Viktor Orban din Ungaria, a afirmat că prioritatea sa este protejarea intereselor Slovaciei și încetarea conflictului. Cu toate acestea, aliații occidentali și Ucraina au avertizat că încetarea sprijinului militar pentru Ucraina ar putea servi intereselor Rusiei. Fico a mai fost în centrul atenției pentru critica adusă președintei liberale a țării, Zuzana Čaputová, care l-a dat în judecată luna trecută pentru defăimare. De asemenea, el a atacat diverse organizații neguvernamentale și opozanți, sugerând că aceștia ar urma instrucțiunile finanțatorului american George Soros.

Cariera lui Fico a început în 1989, după prăbușirea regimului comunist, când a lucrat ca avocat al guvernului. Ulterior, a deținut un mandat în Parlament sub conducerea partidului comunist redenumit și a reprezentat Slovacia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Fico a fondat partidul SMER-Social Democrația în 1999 și l-a condus pentru a se opune unui cabinet de centru-dreapta. Cu un discurs împotriva reformelor economice liberale, a obținut prima sa victorie electorală în 2006.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni

În ciuda promisiunilor făcute de liderii PSD și PNL,...

Simion dovedește că repetă ca un papagal lucruri pe care nu le discerne

În cadrul unui eveniment organizat la Florența sub egida...

Lider PSD, prins de procurori că a trucat o licitatie pentru o achiziție cu clădiri

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Florinel Nicolaescu (PSD), se...

Au fost eliberați din arest cei 23 de vameși șpăgari de la Poliția de Frontieră Calafat

Curtea de Apel Craiova a luat o decizie neașteptată...