Rusia bruiază în mod „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor aflate în apele teritoriale române, creând astfel un risc crescut de coliziuni. În acest context, România și NATO sunt obligate să se pregătească pentru o confruntare de lungă durată cu Federația Rusă, a declarat miercuri generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române.
„Războiul a revenit în Europa. Acesta este un război ales de Rusia, iar pentru Ucraina reprezintă o luptă pentru supraviețuirea națională și pentru valorile occidentale. Nu vedem încă sfârșitul acestui conflict, iar în timp ce ne minunăm de rezistența societății ucrainene în fața atacurilor ruse, trebuie să ne pregătim și noi pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Rusiei”, a declarat generalul Petrescu în cadrul Forumului Euroatlantic de Reziliență desfășurat la București și organizat de Centrul Euroatlantic pentru Reziliență.
Acest conflict are un impact semnificativ în Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre. Războiul purtat de Rusia în Ucraina a destabilizat profund această zonă și a generat sentimente de insecuritate în rândul țărilor riverane, afectând în mod direct mediul de securitate.
Generalul Daniel Petrescu a subliniat că Marea Neagră a devenit efectiv o zonă de operațiuni militare pentru Rusia, de unde sunt lansate rachete către Ucraina, vizează infrastructura civilă și militară a acesteia și se înregistrează incidente maritime care limitează libertatea de navigație a navelor. De asemenea, alarmele antiaeriene au fost activate recent în orașele ucrainene aflate în apropierea graniței cu România, anunțând atacuri iminente. Asemenea incidente au devenit „noua normalitate”, iar conflictul din Ucraina este perceput ca o sursă continuă de instabilitate regională și de amenințări la adresa securității României și a întregii regiuni.
Generalul a subliniat că există un risc constant legat de posibilitatea producerii unor incidente la granița NATO, generate de eventuale eșecuri ale sistemelor de drone sau rachete. Aceste incidente pot afecta infrastructura României sau navele comerciale din apele teritoriale ale României și pot duce la daune colaterale.
O altă problemă majoră o reprezintă minele marine derivate în Marea Neagră, care reprezintă o amenințare suplimentară la adresa navigației și securității maritime.
În acest context, generalul Daniel Petrescu a subliniat necesitatea creșterii rezilienței societății românești la noile amenințări, prin sprijinul populației pentru NATO și SUA, menținerea prezenței trupelor NATO în România, alocarea bugetelor adecvate pentru apărare, implementarea programelor naționale de apărare și consolidarea interoperabilității cu armata SUA, în special în ceea ce privește sistemele de armament precum Himars, Patriot, F-16 sau vehiculele Piranha.