În loc să elimine pensiile speciale, PSD și PNL încearcă să fure pensiile private ale românilor

Date:

Dezbaterea inițială privind eliminarea pensiilor speciale a fost înlocuită în coaliția PSD-PNL de o încercare de naționalizare a banilor din Pilonul II de pensii. Scandalul a izbucnit când parlamentarii au primit lista amendamentelor la legea care vizează creșterea taxelor pentru populație. Guvernul intenționa să-și asume răspunderea pentru acest proiect de lege, iar printre amendamente se strecura și propunerea de a naționaliza Pilonul II de pensii. Această inițiativă a stârnit o reacție vehementă din partea opiniei publice, iar premierul Marcel Ciolacu (PSD), prins în mijlocul acestui scandal, a negat cu tărie existența oricărei discuții pe această temă. Cu toate acestea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), a confirmat că propunerea era cunoscută cu o lună înainte. Guvernul a fost forțat să renunțe la acest amendament sub presiunea publică, cel puțin pentru moment.

De mai bine de un an, opinia publică din România, partidele de opoziție și Comisia Europeană au cerut coaliției PSD-PNL și președintelui Klaus Iohannis să renunțe la pensiile speciale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au respins cu îndârjire această solicitare până când au realizat că pun în pericol obținerea fondurilor PNRR. Cu toate acestea, în secret, coaliția PSD-PNL a trecut la un alt plan: acela de a confisca economiile private ale românilor din Pilonul II de pensii. Această idee de naționalizare a fondurilor private de pensii nu este nouă și a fost discutată anterior în PSD, în timpul mandatului lui Liviu Dragnea.

Marcel Ciolacu a negat vehement planul de a naționaliza Pilonul II de pensii la sosirea sa în Parlament și a insistat că nu a existat nicio discuție în coaliție cu privire la acest subiect. Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a confirmat că propunerea fusese discutată în coaliție cu o lună înainte. Suma în joc se ridică la 103 miliarde de lei, economiile private ale românilor pe care partidele aflate la guvernare ar putea să le folosească pentru a acoperi deficitul bugetar generat de risipa bugetară și erorile din gestionarea PNRR.

Marcel Boloș a dezvăluit că inițiativa de a naționaliza Pilonul II de pensii a venit de la Daniela Pescaru, secretar de stat la Finanțe. Cu toate acestea, acest lucru sugerează că ideea nu putea să vină de la nivelul secretarului de stat și că Daniela Pescaru a pus în aplicare o decizie venită de la cineva de la nivel înalt. Boloș a subliniat că nu dorește să afle cine a stat în spatele acestei propuneri, dar că nu are puterea de a o demite pe Daniela Pescaru pentru că aceasta este o decizie a lui Marcel Ciolacu. Astfel, se deschide calea către identificarea adevăratului autor al propunerii de a naționaliza economiile private ale românilor din Pilonul II de pensii.

Marcel Boloș: „Nu am cunoștință de detalii legate de întreaga poveste și nu doresc să le aflu, deoarece o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în aplicare. Aici vorbim despre active nete de peste 100 de miliarde de lei și niciodată nu a fost pusă în discuție… Este jenant să întreb astfel de lucruri care țin de acțiuni individuale… Nu pot să o demit pe secretarul de stat Daniela Pescaru, este atributul domnului prim-ministru. Dacă era un subiect pe care îl discutam și care, trebuie să mărturisesc, a fost discutat în coaliția de guvernare cu aproximativ o lună în urmă, și a ajuns în abordarea de respingere a acestei idei, am crezut că lucrurile s-au așezat și că mergem în direcția corectă. Măsurile discutate au fost diverse, dar asta nu înseamnă că orice idee discutată sau inflație de idei, cum le-am numit adesea în cadrul coaliției, a fost dusă la bun sfârșit.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni

În ciuda promisiunilor făcute de liderii PSD și PNL,...

Simion dovedește că repetă ca un papagal lucruri pe care nu le discerne

În cadrul unui eveniment organizat la Florența sub egida...

Lider PSD, prins de procurori că a trucat o licitatie pentru o achiziție cu clădiri

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Florinel Nicolaescu (PSD), se...

Au fost eliberați din arest cei 23 de vameși șpăgari de la Poliția de Frontieră Calafat

Curtea de Apel Craiova a luat o decizie neașteptată...