Într-un context în care Guvernul lucrează la creșterea taxelor și tăierea cheltuielilor, judecătorii au beneficiat de o majorare a salariilor, retroactiv, conform unui ordin emis ieri de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Alina Corbu. Acest ordin prevede recalcularea salariilor pentru judecătorii de la toate instanțele, precum și pentru asistenții judiciari, bazată pe o „valoare de referință sectorială” majorată la 605,225 lei. Recalcularea vizează perioada începând din 2022 și se aplică retroactiv, conform defapt.ro.
Alina Corbu a obținut, în perioada 2018-2023, aproximativ 550.000 de lei din procesele în care a solicitat „drepturile salariale” suplimentare, precum și dobânzi pentru salariile neîncasate din perioada 2014-2018. În primăvară, presa a relatat că doar judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), procurorii Parchetului General și angajații Consiliului Superior al Magistraturii urmau să primească majorări salariale de 25%, recalculate retroactiv pentru ultimii cinci ani, începând cu 2018, pe baza creșterii „valori de referință sectorială” la 605,225 lei, față de aproximativ 484 de lei.
Ordinul recent emis de Alina Corbu se aplică judecătorilor și asistenților judiciari de la instanțele inferioare ÎCCJ, iar noile salarii sunt stabilite retroactiv începând cu data de 30 decembrie 2021. Ordinul prevede că diferențele dintre drepturile salariale stabilite conform acestui ordin și cele plătite începând cu data de 30 decembrie 2021 vor fi actualizate cu indicele de inflație, la care se adaugă o dobândă legală penalizatoare.
În expunerea de motive a acestui ordin, Alina Corbu face referire la o sentință a Tribunalului Dâmbovița. Mai mult, într-o interpelare parlamentară din mai 2023, formulată de deputata PSD Mirela Adomincăi, se arată că magistrații pensionari solicită acum recalcularea pensiilor pe baza acestei majorări retroactive. Conform legii actuale, magistrații beneficiază de o pensie specială echivalentă cu 80% din ultimul salariu brut, ceea ce poate duce, în unele cazuri, la o pensie netă mai mare decât salariul net.
Aceste evoluții recente au loc într-un context sensibil legat de sistemul judiciar și de cheltuielile bugetare, și vor continua să atragă atenția asupra finanțării și salariilor din justiție.