De astăzi este interzis să mai afirmi ”PNL și PSD, aceeași mizerie”. Iohannis a promulgat legea

Date:

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri legea care aduce modificări esențiale la articolul din Codul penal referitor la incitarea la violență, ură sau discriminare. Această modificare extinde domeniul de aplicare al infracțiunii, astfel încât incitarea la violență, ură sau discriminare să poată fi sancționată penal chiar și atunci când se referă la criteriul de opinie sau apartenență politică. Acestă decizie a fost luată în contextul soluționării problemelor semnalate de Comisia Europeană și a deficiențelor evidențiate în cadrul procedurii de infringement, potrivit informațiilor furnizate de Agerpres.

Legea a fost propusă pentru a elimina sintagma contestată de Comisia Europeană din articolul 369 al Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Astfel, infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare poate fi reținută indiferent dacă făptuitorul consideră sau nu că motivele inferioare ale unei persoane se bazează pe criterii precum rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie sau apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Textul legii precizează că „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Această modificare a Codului penal reprezintă un pas important în direcția protejării drepturilor omului și a prevenirii discursului de incitare la violență și ură pe diverse criterii.

Iată o opinie la cald, pe această tema, din partea lui Ceaușescu:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Profesorii au luat țeapă, Ciolacu a găsit o scuză pentru a nu le mai mări salariile cu 40%

În cadrul ședinței de guvern de vineri, premierul Marcel...

Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing

Influenta publicație Politico a adus în atenția opiniei publice...

Bogdan Glăvan: ”România e condusă de o juntă militară specifică țărilor înapoiate“

Profesorul universitar Bogdan Glăvan a atras atenția asupra unei...

Deși a luat BAC-ul la 29 de ani, Ciolacu e revoltat de rezultatul elevilor la testele PISA

În contextul reacțiilor vehemente legate de rezultatele dezamăgitoare ale...