Patronii din turism vor ca românii să le plătească taxă dacă fac vacanța în străinătate

Date:

Propunerea Federației Patronatelor din Turismul Românesc de a impune o taxă de un euro pentru românii care doresc să călătorească în străinătate sau să-și organizeze vacanța independent, fără intermediul agențiilor de turism, a generat o dezbatere intensă în rândul opiniei publice. Conform acestei propuneri, banii colectați ar urma să fie direcționați către federația patronilor din domeniul turismului, cu promisiunea de a fi investiți în promovarea turistică a României. Această inițiativă a stârnit însă un val de critici și reacții contradictorii.

Motivația pentru introducerea acestei taxe este destul de controversată. Se argumentează că din cauza serviciilor de calitate scăzută și a costurilor ridicate din România, românii aleg tot mai des să-și petreacă vacanțele în străinătate, în loc să opteze pentru destinații interne. Stațiunile de pe litoral și cele montane din țară sunt considerate neconcurente cu destinații similare din alte țări, precum Bulgaria, Turcia, Grecia sau Croația. În loc să se concentreze pe îmbunătățirea calității serviciilor și atractivității turistice a României, propunerea vizează impunerea unei taxe românilor care aleg alternative mai atractive.

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, a explicat că inițiativa se inspiră din modelul de succes al Turciei, care are la dispoziție un buget de promovare de 225 de milioane de euro până în 2028, în timp ce România dispune în acest an de doar 3 milioane de euro pentru acest scop. Propunerea sugerează colectarea taxei de către site-uri de rezervări online și companii aeriene, însă se așteaptă ca această propunere să fie discutată mai în detaliu după clarificarea situației financiar-fiscale din Parlament.

În ciuda argumentelor prezentate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc, ideea introducerii unei astfel de taxe a fost primită cu rezerve și scepticism. Traian Bădulescu, reprezentantul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), consideră că o astfel de taxă aplicată românilor care călătoresc în străinătate în scopul promovării României ar fi fără precedent la nivel global. El susține că, deși taxele pentru susținerea turismului intern pot fi binevenite, impunerea unei astfel de taxe ar limita concurența externă și ar putea fi privită cu neîncredere de către turiștii români.

Opinia publică nu a întârziat să reacționeze la propunerea controversată. Profesorul universitar Cristian Păun, specialist în economie la ASE, a exprimat o critică dură la adresa patronilor din industria turismului din România. El a subliniat că propunerea este greșită și că ar trebui să se pună accent pe îmbunătățirea calității serviciilor și pe competitivitate, în loc să se impună noi taxe. Păun a sugerat că industria turismului din România ar trebui să lupte împotriva guvernului care aplică taxe excesive, în loc să propună taxe suplimentare și să susțină politici care ar atrage turiștii în țară.

Dezbaterea cu privire la această propunere rămâne deschisă, iar opinia publică și factorii implicați în industria turismului așteaptă clarificări și discuții mai aprofundate pentru a stabili dacă o astfel de taxă ar fi sau nu benefică pentru România și turiștii săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Profesorii au luat țeapă, Ciolacu a găsit o scuză pentru a nu le mai mări salariile cu 40%

În cadrul ședinței de guvern de vineri, premierul Marcel...

Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing

Influenta publicație Politico a adus în atenția opiniei publice...

Bogdan Glăvan: ”România e condusă de o juntă militară specifică țărilor înapoiate“

Profesorul universitar Bogdan Glăvan a atras atenția asupra unei...

Deși a luat BAC-ul la 29 de ani, Ciolacu e revoltat de rezultatul elevilor la testele PISA

În contextul reacțiilor vehemente legate de rezultatele dezamăgitoare ale...