Fostul șef al Direcției Anticorupție din MAI, prins cu o avere uriașă nejustificată

Date:

Agenția Națională de Integritate (ANI) a emis un comunicat oficial în care aduce acuzații grave împotriva fostului șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, susținând că acesta deține o diferență nejustificată de 1,1 milioane de lei între veniturile declarate și averea sa reală. Cătălin Ioniță, care a ocupat și funcția de șef al Direcției Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne și a fost anterior cercetat de DNA, se află în prezent în calitate de tânăr pensionar al MAI.

Cătălin Ioniță a fost retrăgut din funcția de conducere a Direcției Generale Anticorupție (DGA) după ce i s-a retras avizul ORNISS, care permitea accesul la informații secrete, necesar pentru exercitarea funcției respective. Se pare că Ioniță a încercat să se pensioneze deja în 2018, după ce a fost pus sub învinuire în dosarul de corupție de către Direcția Națională Anticorupție, însă ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, a refuzat această solicitare, având în vedere contextul controversat al pensionărilor anticipate din MAI.

Ulterior, Ioniță a încercat să se pensioneze din motive medicale, dar această tentativă nu a avut succes, deoarece nu îndeplinea condițiile necesare. În mod obișnuit, în astfel de situații, persoanelor în cauză li se oferă alternative profesionale pe o perioadă de maxim un an, dar în cazul lui Ioniță, nu s-a găsit o altă funcție în această perioadă, iar astfel, solicitarea sa de trecere în rezervă a fost aprobată.

În 2018, Cătălin Ioniță a ocupat funcția de conducere la Inspectoratul General al Poliției Române, fiind implicat într-un scandal care a condus la schimbarea prim-ministrului de atunci, Mihai Tudose. Ioniță a declarat public că nu și-a dorit poziția de șef al Poliției Române și că a acceptat-o sub presiuni. De asemenea, a menționat că a fost forțat să-și scrie demisia înaintea unei deplasări în SUA, iar familia sa a fost supravegheată.

De-a lungul carierei sale, Cătălin Ioniță a fost subiectul unor investigații penale inițiate de către DNA pentru acuzații de trafic de influență și fals în declarații, fapte presupus a fi comise în timpul mandatului său ca șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1. În 2019, DNA a anunțat clasarea dosarului respectiv.

Un alt aspect notabil este retragerea titlului de doctor în științe a lui Cătălin Ioniță în 2021, ca urmare a unui scandal de plagiat dezvăluit de PressOne. Teza sa de doctorat, susținută în 2012 la Academia de Poliție, a fost identificată ca fiind plagiată de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Când se dau cupoanele de transport pentru pensionari și ce schimbări aduce 2024

În contextul anului 2024, pensionarii din România se confruntă...

Robert Sighiartau, declarații ferme: PSD trebuie dat afară de la guvernare

Deputatul Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a făcut declarații...

Crăciunul de anul acesta vine cu surprize mari pentru iubitorii de zăpadă

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, aduce perspective interesante asupra evoluției...

Tudor Chirilă nu vrea să le cumpere telefoane copiilor lui: ”Au înțeles foarte clar”

Reputatul cântăreț, compozitor și actor Tudor Chirilă, cunoscut și...