Italia va da Austria în judecată la Curtea de Justiție a UE pentru controalele abuzive de la graniță

Date:

Guvernul italian, condus de vicepremierul Matteo Salvini, a anunțat că va acționa Austria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu blocarea punctului de frontieră Brenner. Salvini a caracterizat demersul Austriei drept „un act de violență și aroganță politică” și a acuzat Austria de blocarea transportatorilor italieni și de implementarea controalelor la frontiera cu Italia pentru a opri migrația ilegală.

Austria a anunțat recent măsuri stricte de control la frontiera sa cu Italia, într-un efort de a preveni trecerea migranților ilegali care au ajuns pe coastele italiene în ultimele săptămâni. Această decizie a stârnit nemulțumirea Italiei, iar Salvini a afirmat că va căuta dreptate la CJUE.

Vicepremierul italian a declarat că, în ciuda inactivității Comisiei Europene timp de patru ani, Italia va activa procedura prevăzută la articolul 259 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Acest articol oferă un stat membru dreptul de a aduce acțiuni în fața CJUE împotriva altui stat membru pentru încălcarea legislației europene.

Salvini a considerat că decizia guvernului austriac este inacceptabilă și că trebuie să înceteze. El a afirmat că restricțiile introduse de Austria, în numele mediului, au fost, de fapt, o formă de concurență neloială împotriva antreprenorilor și transportatorilor italieni, germani și europeni în ansamblu.

Blocarea frontierei de la Brenner, un punct cheie de legătură între sudul și nordul Europei, a avut un impact semnificativ asupra transporturilor și a fost criticată și de Germania, care a fost afectată de restricțiile impuse. În contextul alegerilor europene din iunie 2024, Salvini a intensificat retorica eurosceptică în încercarea de a recâștiga sprijinul electoral pierdut în favoarea premierului Giorgia Meloni, care a fost, la rândul său, criticată pentru abordarea sa în ceea ce privește imigrația în timpul mandatului său.

Această mișcare reflectă tensiunile și nemulțumirea dintre statele membre ale UE cu privire la politica de imigrație și controalele la frontieră în contextul problemei migranților ilegali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Când se dau cupoanele de transport pentru pensionari și ce schimbări aduce 2024

În contextul anului 2024, pensionarii din România se confruntă...

Robert Sighiartau, declarații ferme: PSD trebuie dat afară de la guvernare

Deputatul Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a făcut declarații...

Crăciunul de anul acesta vine cu surprize mari pentru iubitorii de zăpadă

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, aduce perspective interesante asupra evoluției...

Tudor Chirilă nu vrea să le cumpere telefoane copiilor lui: ”Au înțeles foarte clar”

Reputatul cântăreț, compozitor și actor Tudor Chirilă, cunoscut și...