”Frații” lui George Simion din Franța, luați în vizor de procurori pentru deturnarea de fonduri publice

Date:

Parchetul din Paris a solicitat trimiterea în judecată a partidului Rassemblement National (RN) și a 27 de persoane legate de acesta, inclusiv Marine Le Pen și tatăl său, Jean-Marie Le Pen, sub suspiciunea de participare la un sistem de deturnare de fonduri publice europene între anii 2004 și 2016, conform unui comunicat emis vineri, 22 septembrie, informează Le Figaro.

Reacționând la această acuzație, persoane din anturajul lui Marine Le Pen au contestat vehement, afirmând că văd această acțiune ca fiind o interpretare greșită a activității deputaților din opoziție și a asistenților lor, subliniind că această activitate este, în primul rând, de natură politică. Aceștia au adăugat că își vor prezenta argumentele în fața instanței pe fond și au remarcat că astfel de decizii par a fi luate sistematic în perioade electorale.

Procurorul general solicită trimiterea în judecată a liderului Rassemblement National pentru deturnare de fonduri publice și complicitate. Marine Le Pen a respins vehement aceste acuzații. Procurorul cere, de asemenea, judecarea a 11 persoane care au fost alese ca eurodeputați pe listele Frontului National (redenumit ulterior RN), a 12 persoane care au fost asistenți parlamentari și a patru angajați ai partidului de extremă dreapta. Majoritatea figurilor importante ale partidului din mijlocul anilor 2010 sunt incluse pe această listă.

În cazul Rassemblement National, ca persoană juridică, procurorul solicită trimiterea în judecată pentru complicitate și tăinuire la deturnare de fonduri publice, acoperind întreaga perioadă menționată. Procuroratul reamintește că pedepsele aplicate pot ajunge până la 10 ani de închisoare și amendă de până la 1 milion de euro sau dublul valorii produselor infracțiunii. De asemenea, legea prevede obligativitatea aplicării pedepsei complementare a privării de dreptul de a fi ales pentru o perioadă de maxim 5 ani, respectiv 10 ani pentru o persoană aleasă sau un membru al guvernului.

Ancheta a început în martie 2015, când Parlamentul European a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la posibile nereguli legate de salariile plătite asistenților parlamentari ai Frontului National (ulterior RN). La finalul anului 2016, ancheta a fost preluată de doi judecători de instrucție financiară din Paris. Marine Le Pen a fost pusă sub acuzare în iunie 2017 pentru „abuz de încredere” și „complicitate”, acuzații care ulterior au fost reclasificate ca „deturnare de fonduri publice”. Autoritățile suspectează că partidul de extremă dreapta a pus la punct un „sistem de deturnare” a fondurilor alocate de Uniunea Europeană fiecărui parlamentar pentru plata asistenților parlamentari, iar acești asistenți ar fi lucrat în totalitate sau parțial pentru RN, ceea ce a permis economisirea unor sume semnificative. În 2018, Parlamentul European, parte civilă în acest caz, a estimat pierderile la 6,8 milioane de euro pentru perioada 2009-2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Când se dau cupoanele de transport pentru pensionari și ce schimbări aduce 2024

În contextul anului 2024, pensionarii din România se confruntă...

Robert Sighiartau, declarații ferme: PSD trebuie dat afară de la guvernare

Deputatul Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a făcut declarații...

Crăciunul de anul acesta vine cu surprize mari pentru iubitorii de zăpadă

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, aduce perspective interesante asupra evoluției...

Tudor Chirilă nu vrea să le cumpere telefoane copiilor lui: ”Au înțeles foarte clar”

Reputatul cântăreț, compozitor și actor Tudor Chirilă, cunoscut și...