Iohannis vizează o funcție înaltă pe care nu o poate obține fără ajutorul PSD

Date:

Klaus Iohannis dorește să obțină funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și politici europene în cadrul viitoarei Comisii Europene, care urmează să fie formată după alegerile europarlamentare din vara anului viitor. Aceasta este informația dezvăluită de surse politice europene pentru G4Media.ro.

Președintele a transmis deja această aspirație liderilor coaliției politice. Procedura de numire în viitoarea Comisie depinde de ponderea politică a principalelor grupuri politice – populari (PPE), socialiști (PES) și liberali (Renew Europe) – după alegerile europarlamentare din iunie 2024.

Potrivit surselor, există îngrijorări cu privire la posibilitatea ca funcția de Înalt Reprezentant să fie ocupată de un reprezentant al popularilor, în cazul în care președinția Comisiei Europene va continua să fie deținută de către PPE, așa cum s-a întâmplat în trecut. Cu toate acestea, pentru a reuși în acest demers, președintele Klaus Iohannis va avea nevoie de sprijinul premierului Ciolacu. Numirea în Comisie este un proces tehnic, stabilit de Guvern, dar care implică negocieri prealabile în cadrul Consiliului European și între marile grupuri politice.

Mandatul oficial al președintelui Iohannis se încheie în decembrie 2024, iar procedurile pentru formarea viitoarei Comisii Europene s-ar putea prelungi până în toamna anului viitor. În plus, există informații conform cărora organizarea Congresului PPE la București înaintea alegerilor europarlamentare ar putea fi legată de dorința lui Klaus Iohannis de a deveni Înalt Reprezentant UE pentru politica externă. Președintele Iohannis ar dori ca anunțul să fie făcut în tandem cu desemnarea candidatului la președinția Comisiei Europene. Anterior, Klaus Iohannis a luat în considerare diverse funcții importante la Bruxelles, inclusiv cea de președinte al Consiliului European și secretar general NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

Profesorii au luat țeapă, Ciolacu a găsit o scuză pentru a nu le mai mări salariile cu 40%

În cadrul ședinței de guvern de vineri, premierul Marcel...

Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing

Influenta publicație Politico a adus în atenția opiniei publice...

Bogdan Glăvan: ”România e condusă de o juntă militară specifică țărilor înapoiate“

Profesorul universitar Bogdan Glăvan a atras atenția asupra unei...

Deși a luat BAC-ul la 29 de ani, Ciolacu e revoltat de rezultatul elevilor la testele PISA

În contextul reacțiilor vehemente legate de rezultatele dezamăgitoare ale...