Guvernul României refuză banii de la UE pentru că nu poate să-i fure

Date:

Eurodeputatul Vlad Gheorghe din partea USR a făcut un apel oficial către Comisia Europeană, cerând respingerea propunerilor de modificare a PNRR formulate de către coaliția condusă de președintele Iohannis și PSD. Aceste modificări, care includ reducerea cu 740 de milioane de euro a fondurilor destinate inițial construirii a 6 spitale noi în România, au generat îngrijorare și contestații din partea europarlamentarilor români.

Vlad Gheorghe (38 de ani), membru al Parlamentului European, consideră că decizia de a reduce semnificativ suma alocată pentru spitale reflectă o abordare iresponsabilă din partea coaliției PSD-PNL, acuzându-i de punerea în pericol a cetățenilor europeni. Potrivit eurodeputatului, motivul din spatele acestei reduceri masive a fondurilor este teama că banii europeni nu vor putea fi sifonați, iar el a catalogat guvernul ca fiind complice în această privință.

Într-un efort de a bloca această inițiativă a coaliției, Vlad Gheorghe și-a exprimat hotărârea de a se opune ferm planului promovat de guvernul Iohannis-PSD. El a subliniat că renunțarea la finanțarea pentru spitale, școli și creșe este justificată de dorința de a menține privilegiile pensiilor speciale, deși Comisia Europeană a insistat asupra necesității reformării acestui sistem. Termenul limită pentru depunerea proiectului de reformă a pensiilor era 31 decembrie 2022.

În plus, blocarea finanțării din PNRR de către Comisia Europeană a fost amplificată de absența acțiunilor concrete ale Guvernului român în implementarea reformelor convenite cu Bruxelles-ul în 2021. Termenele-limită stabilite pentru constituirea grupurilor de lucru, elaborarea planurilor, realizarea studiilor de fezabilitate, și lansarea licitațiilor au fost depășite în mod repetat, iar multe proiecte risca să nu mai poată fi finalizate până în 2026, când se încheie perioada de implementare a PNRR. Această inactivitate a Guvernului a contribuit semnificativ la actuala criză legată de PNRR și la contestațiile europarlamentarilor români la adresa planurilor de modificare a PNRR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie știrea

Abonează-te

spot_imgspot_img

Noutăți

Mai multe știri
www.expresmedia.ro

George Simion se aliază cu partidul lui Dragnea sub umbrela Polului Suveranist

Într-un gest surprinzător, Partidul Alianța pentru Patrie, inițiat de...

George Simion nu exclude o guvernare alături de PSD, PNL și partidul Dianei Șoșoacă

George Simion, liderul partidului AUR, a făcut declarații joi...

USR lovește puternic în medicii care condiționează pacienții să meargă la anumite clinici private

Deputații USR, Nicu Fălcoi și Adrian Wiener, au depus...

Presa israeliană: Teroriștii Hamas au drogat copii și i-au însemnat prin arsuri

Pe 7 octombrie, teroriștii Hamas au răpit copii pe...